1 min. čitanja

Amerikanci predlažu: “Prodati imovinu ruskih oligarha za pomoć Ukrajini”

Amerikanci predlažu: “Prodati imovinu ruskih oligarha za pomoć Ukrajini”
Foto: Screenshot / Ilustracija

Vođa demokrata u Senatu SAD-a Chuck Schumer kazao je u nedjelju da će ispuniti zahtjev Bidenove administracije o dodavanju odredbe na paket pomoći Ukrajini koji iznosi 33 milijarde dolara, kako bi se omogućilo SAD-u da iskoristi imovinu ruskih oligarha te njihov novac izravno pošalje Ukrajini.

– Ukrajini je svaka pomoć dobrodošla, te istovremeno nama trebaju sva sredstva koja možemo dobiti kako bismo Ukrajini pružili potrebnu pomoć – kazao je Chuck Schumer na medijskoj konferenciji u New Yorku.

Predsjednik Joe Biden zatražio je u četvrtak od Kongresa da odobri 33 milijarde dolara pomoći Kijevu, što će drastično povećati financiranje Ukrajine od strane SAD-a više od dva mjeseca nakon što ju je Rusija napala.

Njegova je administracija također zatražila od zakonodavaca da doda odredbe kojima bi se zaplijenilo još imovine koja bi se prodala, te dobiveni novac poslao Ukrajini.

Schumer je kazao da bi odredbe koje se dodaju pojednostavile zapljenu imovine u posjedu oligarha u SAD-u, te ubrzala revizija na Saveznom sudu, prema zahtjevu Bijele kuće.

Odredbe bi također kaznenim djelom učinile svjesno posjedovanje prihoda dobivenih “korumpiranim poslovanjem” s ruskom vladom, kazao je.

– Vrijeme je da se sankcionirani ruski oligarsi počnu smatrati odgovornima za nepošteno stečeno bogatstvo – kazao je Schumer.

Američki Zastupnički dom podržao je davanje više ovlasti administraciji u svrhu pogađanja oligarha koji profitiraju zbog povezanosti s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kad je u srijedu odobrio neobvezujuću legislativu. Financiranje u iznosu od 33 milijarde američkih dolara za Ukrajinu, za koje su zakonodavci kazali da ga žele brzo odobriti, iskoristit će se kako bi Ukrajinu opremili oružjem, municijom i drugim vrstama vojne pomoći, te za direktnu ekonomsku i humanitarnu pomoć.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.