Američki vojni brod sličnu misiju imao u Mozambiku, a na izlasku iz hrvatskih voda isključio identifikacijski uređaj!

Misteriozna misija američkog vojnog broda USNS Bruce Heezen u Jadranu i dalje ostaje obavijena velom tajne. Barem što se onog službenog dijela priče tiče. Nakon što je Morski HR otkrio da je hrvatski ribar Darko Kunac Bigava u mrežama “uhvatio” tajanstveni uređaj koji je Amerikancima u Opatiju dostavljen iz NASA-inog “Stennis Space” centra, čekali smo više od pola dana odgovor kojeg nam može dati Ministarstvo obrane. Javnosti je odgovoreno da je pola Vlade odobrilo “provedbu aktivnosti ispitivanja opreme i uređaja za istraživanje mora”. Službeno nam, unatoč direktnom upitu, nije priopćeno o kakvom uređaju i istraživanju se radi, a nakon što im ga je uz isplaćenu štetu na svojoj ribarskoj opremi, ribar iz Podgore vratio, posada američkog vojnog broda krenula je iz akvatorija Mljeta prema otočiću Sveti Andrija i onda pod oštrim kutem brzinom većom od 13 čv skrenuli put izlaza iz hrvatskih teritorijalnih voda. Nakon 3 Nm, isključili su AIS uređaj (Automatski identifikacijski sustav) koji mora biti uključen unutar teritorijalnih voda. Poslije toga, putanju američkog vojnog broda USNS Bruce Heezen više nije moguće pratiti.

Kao što je u prvom članku kojeg smo objavili na ovu temu za Morski HR kazao vojni stručnjak i bivši djelatnik Hrvatske ratne mornarice, pronađeni uređaj je HIPAP – acoustic underwater positioning and navigation systems čiji je vijek trajanja baterije je 16-102 dana ovisno o režimu rada transpondera.

Zadnji podaci o poziciji američkog vojnog broda zabilježeni su 9. sliječnja 2020. u 14.53 sati, nakon čega AIS sustav više ne pokazuje njegovu poziciju / Foto: Vesselfinder / Screenshot

– Jedan dio uređaja izgleda kao sonarni ili akustični otpuštač. On se aktivira zvukom i odradi nešto, recimo da otkači tu bovu da izleti na površinu. Može biti da služi i za podvodnu komunikaciju, ukoliko je ovo vojno – pojašnjava nam i upućuje na stranice kompanije koja proizvodi ovakve uređaje i stranice koje pojašnjavaju ovaj dio o podvodnoj komunikaciji. U principu služi za podvodnu navigaciju podmornice ili rovera na dnu mora, ali i pomorsku navigaciju općenito. Dakle, ovisno o senzorima koji se dodaju na jedan kraj kućišta, uređaj može poslužiti za komunikaciju i/ili mjerni senzor za precizno određivanje položaja. Dakle može biti bilo šta. Uređaj sprema podatke sa svojih senzora kod sebe i to se akustičnom podvodnom komunikacijom može očitati ili poslati drugoj sondi. Na ovoj poveznici se mogu naći tehničke specifikacije takvih modula. Prema ovim specifikacijama, taj uređaj može mjeriti lokaciju u točnosti +- 0.02m, precizniji je od GPS-a – ispričao je za vojni stručnjak naš portal.

– Radi se u multisenzorskom uređaju za prikupljanje raznih podmorskih podataka (geološki, hidrografski…). To je po svemu sudeći akustični lokator ili tzv. hidrofonska stanica, koja prikuplja zvukove. Očigledno im je uređaj s broda ispao slučajno jer nije bio ni uključen. Da, on može biti civilne ili vojne namjene. Ako se radi o uređaju vojne namjene, onda ova cijela priča dobiva drukčije dimenzije. Naime, ako je vojni uređaj, onda se može raditi o određenim pripremama za “baziranje” ili dolazak neke vrste naoružanja u to područje (podmornica) – ispričao je drugi vojni stručnjak za Slobodnu Dalmaciju i zapravo potvrdio ono što smo već pisali.

Klasa istraživačkog oceanografskog vojnog broda, kakvoj pripada USNS Bruce Heezen – Foto: Američka ratna mornarica

Kakva je misija broda USNS Bruce Heezen?

Do zanimljivih podataka stiže i portal Bljesak.info, čiji su novinari surfajući internetom naišli na članak objavljen na stranicama Američkog zapovjedništva za Afriku. Tamo je opisano da je ovaj isti brod prije osam godina u Mozambiku imao sličnu misiju. Brod je tada skenirao dno ispred luke Maputu Bay i dalje obalom Mozambika, sa svojim višesnopnim sonarima. Tada su u sklopu hidrografskog istraživanja pregledali i snimili 5,276 nautičkih milja oceanskog dna. Detalje rada objasnio je predstavnik brodskog oceanografskog ureda ove države, Kenzie Delaine. Istaknuo je kako će se podaci snimanja dijeliti sa Ministarstvom prometa i komunikacija Vlade Mozambika te Ministarstvom obrane, pružajući korisne, trenutne navigacijske podatke za povećanje sigurnosti plovidbe, što će imati koristi za trgovinu, turizam i buduće posjete brodova u zaljevu Maputo. Dva časnika Mozambičke mornarice bila su na brodu tijekom istraživanja, a isto je bilo i ovih dana u akvatoriju Mljeta s dva hrvatska časnika, što je potvrdilo i hrvatsko Ministarstvo obrane. Samo je za razliku od Hrvatske, Mozambička mornarica tijekom ispitivanja pružala sigurnosnu pratnju. Dvojica ukrcanih časnika i njihove kolege u brodovima koji su pratili istraživački bord osigurali su da bilo koji drugi brod u tom području tijekom svog rada drži sigurnu udaljenost od plovila za ispitivanje, navedeno je na stranicama USAC.

U međuvremenu su na društvenim mrežama objavljene razne teorije o razlozima neobičnog ponašanja američkog vojnog broda u Jadranu, misterioznog uređaja i šutnje hrvatskih institucija. One koje najviše drže vodu su ispitivanje seizmičkih aktivnosti uslijed nedavnih čestih potresa, ali i ispitivanje nedavno potvrđenih zaliha ugljikovodika, kojih bi upravo na području ovog akvatorija trebalo biti u izobilju. Postoje i NATO teorije o postavljanju senzora koji prate ulazak potencijalno neprijateljskih podmornica u Jadran i još neke koje već zalaze u teorije zavjera, o čemu bi nakon svega bilo neozbiljno neutemeljeno pisati.

Ipak, za kraj treba napomenuti da se na naš portal javilo više svjedoka koji danima prate ovaj američki brod u navedenom akvatoriju južnog Jadrana. S obzirom da u našim teritorijalnim vodama ne bi smio biti bez uključenog AIS uređaja, jedini način da ga se uoči je vizualno. Vidite li ga, svakako ga fotografirajte i snimite video. Materijale nam možete slati na: info@morski.hr

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Moral i dostojanstvo ribara i hrvatska politika spuštenih gaća