2 min. čitanja

Američki mediji priznali: Rusija pobijedila SAD u utrci za strateški važan Arktik

Američki mediji priznali: Rusija pobijedila SAD u utrci za strateški važan Arktik
Foto: Youtube/Screenshot

Dok Rusija remontira postojeće ledolomce i gradi i usvaja novu seriju superteških brodova na nuklearni pogon, SAD i dalje koristi “Polarnu zvijezdu” iz 70-ih godina prošlog stoljeća, koja je ostala na samo jednom operativnom brodu.

Rusija je pobijedila SAD kada je u pitanju utrka u naoružanju koja se konkretno događa na prostoru strateški važnog polarnog kruga. Ovo je objavio američki internetski portal The National Interest, čiji su tekst preveli novinari ruskog portala RIA Novosti, a prenosi Russia Beyond.

Po riječima autora ovog teksta, Sjedinjene Države zaostaju za Rusijom i Kinom koje ulažu sve više novca u ojačavanje svog vojnog prisustva na Arktiku kroz izgradnju novih ledolomaca.

Što se tiče američke vojske, ona u svom sastavu ima samo jedan brod-ledolomac teške klase koji nosi ime “Polarna zvijezda”. Istovremeno, Rusija u svom sastavu ima dva operativna broda slične klase, dok je u tijeku remont nad još četiri teška ledolomca.

Američki autor je podsjetio da su ruski ledolomci znatno “mlađi” brodovi od američke “Polarne zvijezde”. Ako je američki brod uveden u eksploataciju 70-ih godina prošlog stoljeća, Rusija je svoje ledolomce izgradila i uvela u operativnu funkciju deset, pa i dvadeset godina kasnije.

Štoviše, Rusija u ovom trenutku aktivno gradi novu klasu superteških ledolomaca koja nosi oznaku 10510 “Lider”. Radi se o brodu koji će imati deplasman od čak 71 380 tona i koji će predstavljati “najteži ledolomac na svijetu”.

Kineski stručnjaci smatraju da se ovaj brod slobodno može usporediti s nosačem zrakoplova ili teškom raketnom krstaricom. Ako bi se na njemu nalazile različite rakete, uključujući krstareće (a veličina ledolomca to dozvoljava), civilni brod bi postao vojni.

Autor teksta ističe da je nedavno u operativnu uporabu usvojen suvremeni ledolomac na nuklearni pogon “Arktika” koji spada u brodove klase 22220. Radi se o klasi teških nuklearnih ledolomaca čiji deplasman doseže 33 000 tona. Pored ovog broda, ruske brodograđevinske tvrtke rade na ledolomcima iste klase “Ural” i Sibir” koji bi se u operativnu uporabu trebali uvesti najkasnije do kraja 2022. godine. Rusija planira do 2026. godine izgraditi ukupno pet ledolomaca ovog tipa.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.