2 min. čitanja

Aktualna ptičja gripa u Hrvatskoj nije opasna za ljude, ali jest za perad

Aktualna ptičja gripa u Hrvatskoj nije opasna za ljude, ali jest za perad
Foto: Pixabay/Ilustracija

Ptičja gripa koja se prošli mjesec pojavila u Hrvatskoj, nije opasna za ljude, ali može nanijeti veliku gospodarsku štetu uzgojima peradi, upozoravaju iz Hrvatskog veterinarskog instituta. Bolest je utvrđena kod divljih ptica (labudova i divlje patke) u Lonjskom polju, na Varaždinskom jezeru te na obali srednjeg Jadrana, ali i u domaće peradi u okolici Siska.

Stručnjaci s Instituta su utvrdili da je riječ o ptičjoj gripi podtipa H5N1, koji se razlikuje od podtipa koji se u Hrvatskoj pojavio prije šesnaest godina.

– Rezultati sekvenciranja genoma dva virusa H5N1 detektirana istog dana prošli mjesec na dvije bliske lokacije u Lonjskom polju, ukazuju na njihovu međusobnu razliku temeljem koje se može zaključiti da se radi o dva neovisna unosa virusa H5N1 u Lonjsko polje, najvjerojatnije migracijama divljih ptica iz Rusije. Oba virusa su patogena za perad te mogu izazvati velike gospodarske štete. Ti su virusi istog podtipa kao i virus H5N1 koji se u našoj zemlji pojavio 2005./2006. godine, ali s različitim svojstvima u smislu zaražavanja čovjeka. U dva virusa H5N1 koji su detektirani u studenom ove godine, nisu prisutne ključne mutacije koje im omogućavaju učinkovito zaražavanje ljudi, a koje su bile prisutne u virusima H5N1 iz 2005/2006. – ističe doc. dr. sc. Vladimir Savić, voditelj Nacionalnog referentnog laboratorija za influencu ptica (ptičju gripu) i newcastlesku bolest.

Kako bi se spriječilo širenje zaraze veterinari savjetuju vlasnicima peradi da životinje drže u zatvorenim
prostorima, te da patke i guske razdvoje od kokoši, purana i druge peradi. Zbog zoonotskog potencijala virusa ptičje gripe stručnjaci Hrvatskog veterinarskog instituta uzgajivačima peradi preporučuju cijepljenje protiv humane gripe.

Foto: Pixabay/Ilustracija

– U slučaju da je čovjek zaražen virusom humane gripe i istovremeno se zarazi bilo kojim virusom ptičje gripe, iz ta dva virusa u zaraženoj osobi može nastati novi virus gripe s nepredvidljivim svojstvima koja mogu uključivati i vrlo lako zaražavanje i širenje među ljudima – upozorava doktor Savić.

Ptičja se gripa u Hrvatskoj u proteklih šest godina pojavljuje učestalo tijekom hladnijeg dijela godine, a u tom periodu jedino nije detektirana 2018. i 2019. godine. Ptičja gripa zabilježena u istočnoj Hrvatskoj u ožujku ove godine, bila je podtipa H5N8, a jesenas je došla u podtipu H5N1.

Slučajevi ptičje gripe trenutačno su prisutni i u drugim europskim zemljama, a u Italiji i Mađarskoj njihov je broj iznimno velik. Virus je pronađen i kod lisica i vidri koje su se najvjerojatnije hranile uginulim zaraženim divljim pticama.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Što se tiče ljudske konzumacije, iz Hrvatskog veterinarskog instituta ističu da ako se meso peradi i jaja termički obrade, nema opasnosti od zaražavanja ljudi virusom ptičje gripe. Građanima se preporučuje da ne hrane divlje ptice i ne stupaju u kontakt s njima, a ako pronađu uginulu pticu, o tome trebaju obavijestiti nadležne službe.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.