1 min. čitanja

Aktivisti Greenpeace pokušali spriječiti istovar ruskog ugljena u Helsinkiju

Aktivisti Greenpeace pokušali spriječiti istovar ruskog ugljena u Helsinkiju
Foto: Twitter/HBCU Green Fund

Teretni brod pod malteškom zastavom, MV TRANSBALTIC , koji je prevozio ruski ugljen, postao je posljednja meta aktivista Greenpeacea u sklopu njihove kampanje protiv uvoza ruskog fosilnog goriva.

Deset aktivista finske podružnice Greenpeacea, Greenpeace Suomi, pokušalo je 5. travnja spriječiti istovar  ugljena na terminalu za ugljen Salmaasari u Helsinkiju. Kako javlja portal Fleetmon.com, prosvjednici su se popeli na ogradu terminala za ugljen te su se pričvrstili na tri od četiri dizalice koje se koriste za istovar ugljena, zaustavivši istovar ugljena.

Foto: Twitter/HBCU Green Fund

Helsinški vatrogasci i lokalna policija odmah su uklonili prosvjednike, a 9 prosvjednika je privedeno.

Ugljen se isporučivao elektroprivredi “Helen”, koja je u vlasništvu grada Helsinkija, iako je elektrana još u ožujku, ubrzo nakon  ruske invazije na Ukrajinu najavila da će prestati uvoziti ugljen iz Rusije. No nakon toga su objavili kako će poštovati ugovore koji su već na snazi ​​i da će zaustaviti uvoz tek po isteku tih ugovora.

Foto: Twitter/HBCU Green Fund

Greenpeace poziva sve zemlje EU da odmah prekinu uvoz svih ruskih fosilnih goriva, a elektranu u Helsinkiju prozivaju da unatoč vlastitim obećanjima, nastavljaju s otkupom ruskog ugljena čime zapravo financiraju ruske vojne operacije u Ukrajini.

Inače, Europska komisija je 5. travnja u novom paketu sankcija Rusiji predložila potpunu zabranu uvoza ruskog ugljena, koji na godišnjoj razini iznosi 4,4 milijarde dolara.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.