1 min. čitanja

Aktivisti blokirali Shellovu rafineriju u Rotterdamu – Traže zabranu oglašavanja fosilnih goriva u Europi

Aktivisti blokirali Shellovu rafineriju u Rotterdamu – Traže zabranu oglašavanja fosilnih goriva u Europi
Foto: Greenpeace

ROTTERDAM – Greenpeace u Nizozemskoj okupio je više od 80 aktivista iz čak 12 država, među njima i Hrvatske, koji su blokirali ulaz u Shellovu rafineriju kako bi ukazali na “prljavu promidžbu” kojom fosilna industrija, kažu, štiti svoju klimatski štetnu praksu.

Prosvjed dolazi nakon što je više od 20 organizacija pokrenulo peticiju europske građanske inicijative (ECI), kojom traže novi zakon koji zabranjuje oglašavanje fosilnih goriva i sponzorstava povezanih s njima u Europskoj uniji.

Foto: Greenpeace

– Okupili smo se danas kako bismo razotkrili pripadnike industrije fosilnih goriva i suočili ih s njihovom propagandom. Oni je koriste za pranje imidža, zavaravanje građana i nerješavanje klimatske krize. Slike u njihovim reklamama ne izgledaju kao stvarnost kojom smo okruženi. Ovom europskom građanskom inicijativom možemo kreirati zakon i oduzeti megafon nekim od svjetskih tvrtki koje najviše zagađuju okolinu – izjavila je Silvia Pastorelli, aktivistica i glavna organizatorica ove inicijative.

Ako inicijativa dosegne milijun ovjerenih potpisa u jednoj godini, Europska komisija dužna je odgovoriti i razmotriti implementaciju zahtjeva u europski zakon.

– Manje je od mjesec do Konferencije UN-a o klimatskim promjenama, a Europa bruji o tome kako povećati proizvodnju fosilnog plina. To bi uzrokovalo još veće emisije stakleničkih plinova, a mi se moramo riješiti ovisnosti o fosilnom plinu. Energetsku krizu koja je pogodila Europu uzrokovao je plinsko-naftni lobi na račun potrošača i planeta. Taktike ometanja i odgađanja klimatske akcije drže Europu zarobljenom i ovisnom o fosilnim gorivima, sprečavajući prijeko potrebnu zelenu i pravednu tranziciju. Vrijeme je da stanemo na kraj propagandi, zagađenju, stavljanju profita ispred ljudi i planeta – zaključila je Jennifer Morgan, izvršna direktorica Greenpeacea International.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.