2 min. čitanja

Afrika se dijeli na dva kontinenta čime bi mogao nastati novi ocean

Afrika se dijeli na dva kontinenta čime bi mogao nastati novi ocean
Foto: Unsplash

SVIJET - Afrika se postepeno dijeli na dva kontinenta i mogla bi stvoriti novi ocean. Istovremeno bi polovica odvojenog kopna postala divovski otok.

Afrika se polako raspada i jednog će dana tako nastati dva odvojena kontinenta, tvrde istraživači. Za 5 do 10 milijuna godina mogla bi se podijeliti na dvije velike kopnene mase s ogromnim oceanom između njih, kažu znanstvenici.

Uzrok je pomicanje tektonskih ploča koje leže duboko ispod afričkog kontinenta, prenosi The Sun.

Arapska se ploča udaljavala od Afrike otprilike 30 milijuna godina što je rezultiralo stvaranjem Crvenog mora i Adenskog zaljeva.

Somalijska ploča u istočnoj Africi također se udaljava od Nubijske - ove dvije ploče često se promatraju kao jedan (afrički) blok. Ovaj događaj navodno pridonosi puknuću u istočnoj Africi nazvanom Istočnoafrički rascjepni sustav (EARS).

EARS je zona kontinentalnog rascjepa koja prolazi kroz mnoge istočnoafričke zemlje uključujući Etiopiju, Keniju i Tanzaniju. Počela se razvijati prije otprilike 22-25 milijuna godina i cijepa Nubijsku i Somalijsku ploču brzinom od 6-7 mm godišnje.

Znanstvenici već nekoliko desetljeća proučavaju pomicanje ploča ispod Afrike, ali tek su posljednjih godina prikupili mjerenja. Zahvaljujući satelitskim mjerenjima, znanstvenici predviđaju nastanak novog oceana.

- Ovo je jedino mjesto na Zemlji gdje možete proučavati kako kontinentalni rascjep postaje oceanski rascjep - naveo je za NBC News 2020. godine Christopher Moore sa Sveučilišta u Leedsu.

Završetkom rascjepa trebao bi se između Somalske i Nubijske ploče formirati ocean. Znanstvenici kažu da je vidljivo formiranje oceanske kore koja se po sastavu i gustoći izrazito razlikuje od kontinentalne kore.

Napominju ipak da je budućnost istočnoafričke pukotine još neizvjesna.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Ledena santa veća od Istre, odvojila se od Antakrtike | | Morski HR
Ledena santa veća od Istre, površine 5800 četvornih kilometara odvojila se od ledenog grebena Larsen C na Antarktici i sada slobodno pluta prema sjeveru, objavili su u srijedu njemački stručnjaci.
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.