2 min. čitanja

Advent na Lastovu, na mjestu gdje je utemeljena otočka povijest

Advent na Lastovu, na mjestu gdje je utemeljena otočka povijest
Foto: TZ Lastovo

LASTOVO - Lastovski je Advent ove godine priređen na Dolcu, u povijesnoj jezgri Lastova i prostornoj točki na kojoj je utemeljena otočka povijest proglašenjem i usvajanjem Lastovskog statuta 1310. godine.

Danas je lokacija najpoznatija po završnoj svečanosti Poklada, a na njoj se nalaze i Crkva sv. Kuzme i Damjana, gdje se odigrava religijski dio programa, ali i osnovna škola, kino-sala gdje će 21. prosinca biti školska predstava, prostori dviju udruga – Dobre Dobričevića i VAL – koje također sudjeluju u programu te zgrada Općine Lastovo. U Bašti kojoj gravitiraju i ovom je prigodom kućica Lige protiv raka Korčula – Pelješac – Lastovo - Mljet gdje će se nuditi njihove čuvene prkle (fritule), kobasice, kuhano vino, kava, čaj... Kućica se otvara uz paljenje Treće adventske svijeće koju, nakon predstavnika policije i vatrogasaca, pali lokalni liječnik.

Prvi ovogodišnji Božićni koncert bit će onaj Muškog zbora Brodosplit u subotu 10. prosinca, već 13.12. na blagdan sv. Lucije nastupit će Ženska klapa Ladesta i Klapa Fumari, a u četvrtak 15.12. Komorni pjevački ansambl SONUS pod ravnanjem dirigenta Branka Nikolića. Već regularnoj „adventskoj DJ-ici“ Decibelli, pridružit će se ove godine DJ Jay Babura.

Program je započeo postavljenjam velikog adventskog vijenca u Bašti i paljenjem svijeća, a većina onoga što će se odigravati do kraja mjeseca, ili je posvećeno je lastovskim mališanima ili će oni sebe predstaviti zajednici. Imat ćemo tako dvije prilike kupiti Božićne ukrase i darove koje su izradili u svojoj Školskoj zadruzi, odgledati školsku predstavu, a dan nakon Žive jaslice na pozornici u Bašti. Za njih su pak  predviđena prigodna darivanja – prvo na sv. Luciju - a natjecat će se i u crtanju te zadnji dan škole međusobno razmijeniti darove, sve one igračke i knjige koje su prerasli ili ih jednostavno žele proslijediti dragim prijateljima.

Kino Mediteran organiziralo je filmski program početkom prosinca, a u petak 16.12. preostalo nam je još pogledati maraton krakometražnih filmova.

U nedjelju 18. prosinca izabrat ćemo najljepšu kućicu od kolača kojoj je ove godine tema lastovski fumar. Očekujemo da se već dokazano umijeće lokalnih slastičarki pokaže u punom sjaju.

Ujutro 22. prosinca sve će namjernike ugostiti Udruga Val Lastovo, a njezini će korisnici podijeliti iskustvo tradicionalnog lastovskog Božića i poučiti mlađe generacije o običajima prije nego utonu u zaborav.

Na Badnjak se priređuju tombola i bakalar u podne, a večer pred Ponoćku uljepšat će zbor Petrovo uho svojim kulinarskim umijećem pripreme sitne ribe.

Lastovo želi svima blagoslovljen Božić!

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.