3 min. čitanja

Crnogorski admiral koji se ubio jer nije htio pucati po Dalmaciji dobio spomenik na Visu

Crnogorski admiral koji se ubio jer nije htio pucati po Dalmaciji dobio spomenik na Visu
Foto: MORH

VIS - U Samogoru na Visu otkrivena je 12. rujna 2022. godine, spomen-ploča crnogorskom admiralu Vladimiru Baroviću. Otkrivanju spomen-ploče nazočili su ministri vanjskih poslova Hrvatske i Crne Gore, Gordan Grlić Radman i Ranko Krivokapić, ministri obrane dviju država Mario Banožić i Raško Konjević te gradonačelnik Visa Ivo Radica.

Ministar Gordan Grlić Radman u svom je obraćanju naglasio važnost njegovanja kulture sjećanja, istaknuvši kako se postavljanje spomen-ploče na Visu nadovezuje na prošlogodišnje obilježavanje stradanja Hrvata u logoru Morinj. „Barovićev čin ljudskosti i neslaganja sa zlom jest simbol onih vrijednosti koje su i danas, kao i prije trideset godina zalog odnosa temeljenih na međusobnom poštovanju. Bio je duboko svjestan da su vojska u kojoj je bio zapovjednik neće biti ona kojoj može časno služiti, jer su joj namjere bile nečasne, okupatorske i zločinačke. Tog rujna, ispalio je samo jedan metak i to je bio za njega nažalost jedini mogući izlaz iz paklenog plana agresije JNA na Republiku Hrvatsku“, dodao je.

- Njegove riječi ispisane na ploči koju danas otkrivamo otvaraju u nama mnoga pitanja i preispituju temeljna načela koja bismo svi trebali njegovati jedni prema drugima, narod prema narodu, čovjek prema čovjeku. Osjećamo obvezu i dužnost baš ovdje u gradu Visu postaviti mu spomen obilježje kao zahvalu i kao sjećanje, ali i kao činjenicu da i u najtežem vrtlogu rata je jedan čovjek svoju čast stavio ispred zapovjedi i radije oduzeo sebi život nego uništio dalmatinske gradove i hrvatski narod - rekao je ministar Grlić Radman.

Foto: MORH

Izlaganje je zaključio istaknuvši kako će Republika Hrvatska i Crna Gora nastaviti jačati dobrosusjedske odnose i raditi na otvorenim pitanjima, te da će Crna Gora u Hrvatskoj i dalje imati čvrstu i prijateljsku ruku podrške na svom europskom putu.

Ministar obrane Mario Banožić istaknuo je kako nakon više od tri desetljeća imamo priliku označiti trenutak povijesti važan za sve nas.

- Čin koji je napravio admiral Barović velik je korak u odnosima naših zemalja, kao i u odnosima mornarica Republike Hrvatske i Crne Gore koje se, kroz suradnju u području obrazovanja na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“, uče i jačaju ne s ciljem ratovanja, nego s ciljem odvraćanja. To je svojim činom napravio i admiral Barović, čijom je zaslugom na prostorima Visa došlo do odvraćanja ružnih scena koje su ljudi u drugim dijelovima Hrvatske doživjeli za vrijeme Domovinskog rata - istaknuo je Banožić dodajući kako spomen-pločom prenosimo budućim generacijama što je admiral Barović značio za naše države i za budućnost naših diplomatskih odnosa.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Admiral JNA koji je odbio ratovati protiv Hrvata, pa sebi oduzeo život: “Ovdje neće biti razaranja dok sam ja zapovjednik” | | Morski HR
Crnogorski admiral JNA Vladimir Barović prije točno 29 godina počinio je samoubojstvo jer se nije složio s odlukama tadašnje JNA. Početkom Domovinskog rata u Hrvatskoj, odbio je izdati naredbu o
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.