4 min. čitanja

ACI se svake godine hvali većim prihodima, no svake godine dižu i cijene

ACI se svake godine hvali većim prihodima, no svake godine dižu i cijene
Foto: ACI

Rijeka, 29. travnja 2024. – Najveći lanac marina na Mediteranu i regionalni predvodnik nautičkog sektora, ACI d.d., u prvom je kvartalu 2024. godine nastavio s pozitivnim trendom rasta. Nakon što je prošla poslovna godina, jubilarna 40. od osnutka nacionalnog nautičkog lanca, polučila 35,9 milijuna eura poslovnih prihoda prema revidiranom godišnjem izvješću, u prva tri mjeseca ove godine Društvo je uprihodilo 5,7 milijuna eura. Riječ je o pokazateljima većim za 11% ili 0,6 milijuna eura više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a najznačajniji je porast pritom zabilježen kod usluge godišnjeg veza. Nastavno na kontinuirane aktivnosti koje kompanija provodi za što skorije rješenje pitanja koncesijskih ugovora, u prvome je kvartalu u održavanje kvalitete infrastrukture uloženo ukupno 0,5 milijuna eura, i to ponajprije u ACI marinama Rab, Skradin i „Veljko Barbieri“.

„Poslovanje Društva u prvom kvartalu ove godine obilježeno je prvenstveno pripremom za predstojeću sezonu, kako u dijelu komercijalnih uvjeta i odnosa s poslovnim partnerima, tako i kroz pripremu marina u segmentu investicija i održavanju koncesijskih prostora. Navedeno se očituje i kroz ostvarene rezultate poslovanja kompanije, stoga ne iznenađuje povećanje poslovnih prihoda za 11% u odnosu na isto razdoblje lani. Dobre rezultate postižemo kontinuiranim iskoracima u području nautičkih usluga i infrastrukture, a u ovome kvartalu iste smo ostvarili zahvaljujući povećanju prihoda od usluga godišnjeg veza. Smatramo da smo u najvećoj mjeri pripremljeni za predstojeće razdoblje, a u novu sezonu ulazimo ohrabreni osjetnim porastom poslovnih prihoda zabilježenih već u prvom kvartalu“, istaknuo je predsjednik Uprave ACI d.d. Kristijan Pavić.

ACI je u prvom kvartalu ove godine realizirao 0,5 milijuna eura kapitalnih ulaganja koja su prvenstveno bila usmjerena na održavanje kvalitete, odnosno sigurnosti u pružanju usluge nautičarima, a u najvećoj se mjeri odnose na sanacije sidrenih sustava u ACI marinama Rab, Skradin te „Veljko Barbieri“ u Slanom. Nadalje, u izvještajnom razdoblju ostvaren je rast prihoda od prodaje, koji su u odnosu na usporedno razdoblje veći za 0,6 milijuna eura, a što predstavlja rast od 12%. Najveći je rast pritom zabilježen od usluge godišnjeg veza i to u iznosu od 0,5 milijuna eura.

Foto: ACI

Nastavak je ovo pozitivnog trenda rasta zabilježenog proteklih nekoliko godina. Naime, prema izvještaju neovisnog revizora potvrđeno je  da je u 2023. godini nacionalni lanac marina ostvario 35,9 milijuna eura poslovnih prihoda. Pritom su prihodi od prodaje bili veći za 2,9 milijuna eura, odnosno 9% u odnosu na godinu ranije te su iznosili 34,6 milijuna eura, a ostvareni su s istim kapacitetima kojima ACI raspolaže već dugi niz godina, što prije svega, odražava stabilnost poslovanja. U protekloj je godini ostvaren i pozitivan bruto financijski rezultat u vrijednosti od 3,7 milijuna eura, kao i EBITDA u iznosu od 12,7 milijuna eura.

Strateški razvoj poslovanja kompanije i dalje nailazi na ograničenja zbog produženja koncesija, što ostaje pitanje kojemu menadžment Društva pridaje potpunu pozornost, budući da većina ACI-jevih ugovora o koncesijama ističe 2030. godine.

Foto: ACI

Cijene su podigli u prosjeku 10-12 posto

S obzirom da ACI svake godine stiže s izvještajima o većoj zaradi, ali i spoznaji da svake godine za nautičare podižu cijene svojih usluga, poslali smo im upit, kako bi doznali loliko je ACI podigao cijene svojih usluga u istom razdoblju (koliko su skuplje usluge u prvom kvartalu 2024. u odnosu na prvi kvartal 2023. godine?  Zanimalo nas je i koliko je ACI podigao cijene usluga 2023. godine u odnosu na 2022. godinu? 

- ACI je u proteklom razdoblju investirao značajna sredstva u infrastrukturu svojih marina, kao i u podizanje kvalitete usluga te proizvoda koje nudimo svojim korisnicima, zadržavajući fiksnu cijenu vlastitih usluga. Uz navedeno, tijekom trajanja pandemije koronavirusa, ne samo da su cijene naših usluga ostale nepromijenjene, već smo i raznim olakšicama izišli u susret našim gostima, zakupcima i čarter tvrtkama. U 2023. godini, troškovi poslovanja značajno su porasli, ali unatoč pritiscima inflacije i višestrukom povećanju cijena električne energije, roba i usluga, te sukladno tržišnim trendovima, cijene usluga u našim marinama korigirane su u prosjeku 10-12% u usporedbi s 2022. godinom. 

Vodeći brigu o održivosti poslovanja te daljnjeg podizanja razine kvalitete usluge, kontinuirano pratimo gospodarska kretanja i faktore koji utječu na stanje na tržištu. Iako je, prema Državnom zavodu za statistiku, godišnja stopa inflacije u 2023. godini u Republici Hrvatskoj iznosila 8%, ACI je svoje cijene od 1. travnja 2024. korigirao za svega 5% - odgovorili su nam iz ACI-ja.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.