1 min. čitanja

VIDEO: 47. Trka na prstenac, bliski susret Milanovića i Zena

VIDEO: 47. Trka na prstenac, bliski susret Milanovića i Zena
Foto: Dejan Štifanić/Glas Istre

BARBAN - Predsjednik Republike Zoran Milanović doživio je nezgodu na 47. Trci na prstenac održanoj jučer u Barbanu.

Naime, dok je uručivao prijelazni predsjednički štit i bodež te poklon pobjedniku Petru Benčiću iz okolice Žminja, predsjednika je odgurnuo slavodobitnikov uznemireni konj, piše N1. Konj je bio nemiran dok se Milanović pokušavao fotografirati s Benčićem, a zatim i odgurnuo Milanovića kojeg je pridržalo osiguranje. Sve je snimio HRT.

Milanović se nakon nezgode nasmijao te se ponovno približio konju i potapšao ga pa se odmaknuo.

“Ovo je, na neki način kao i Sinjska alka – naša priča. Na Trku na prstenac ne gledam kao na turistički proizvod. Kao na tribinama oko Sinjske alke, i ovdje se okupljaju naši ljudi. Ovdje ne dolaze stranci, koji su, naravno, dobrodošli. Ovo je u tom smislu naše okupljanje, okupljanje tradicije u hrvatskoj Istri, kombinacija i spoj povijesti, moderniteta i poslovnog talenta s ciljem da se ljude okupi, da se dobro osjećaju i da nakon toga svi zadovoljno odu doma”, rekao je Milanović nakon trke.

Benčić, koji je titulu slavodobitnika ponio i 2019., osvojio je prijelaznu nagradu Pticu prstenac, rad akademskog kipara Josipa Diminića koju je uručio istarski župan Boris Miletić. Uz to, dobio je i 30 tisuća kuna novčane nagrade.

Viteška igra Trka na prstenac je konjička manifestacija u kojoj pravila nalažu da natjecatelji moraju u tri utrke savladati stazu dugu 150 metara te kopljem pogoditi prstenac. Onaj natjecatelj koji u tri utrke postigne najviše bodova postaje slavodobitnikom.

Inače, Trka na prstenac u Barbanu je prvi put održana 1696. godine, kada je u vrijeme mjesnog sajma Franjo Loredan organizirao viteško nadmetanje u gađanju prstenca. Manifestacija je obnovljena 1976. godine, a od tada se održava svake godine pretposljednji vikend u kolovozu.

N1

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.