4 min. čitanja

200 SVJETSKIH ZNANSTVENIKA: Jabučku kotlinu trajno zatvoriti za koćarenje

200 SVJETSKIH ZNANSTVENIKA: Jabučku kotlinu trajno zatvoriti za koćarenje
Foto: Morski HR

“Zaštita od koćarenja hitno je potrebita”, rekao je Callum Roberts, profesor i oceanograf na Sveučilištu u Yorku. “Bez toga, Jadran će nastaviti svoj dugi put prema ribarstvenoj irelevantnosti”.

Više od 200 istraživača sa sveučilišta i istraživačkih instituta diljem svijeta potpisalo je apel za zaštitu Jabučke kotline smještene u međunarodnim vodama središnjeg Jadrana, između Italije i Hrvatske.

Uoči 41. zasjedanja Opće komisije za ribarstvo na Mediteranu (GFCM) u Crnoj Gori pri kojem će se raspravljati o prijedlogu MedReActa i Projekta za obnovu Jadrana da se uspostavi područje ograničenog ribarstva (FRA) na području koje je zatvoreno za koćarenje, više od 200 istraživača zatražilo je da se Jabučka kotlina  trajno zatvori za koćarenje.

Jabučka kotlina, s maksimalnom dubinom od 200-260 metara, sadrži jedinstvene geomorfološke i oceanografske značajke. Smatra se jednim od najvažnijih bitnih staništa riba u Jadranu gdje se nalaze mrijestilišta i rasadnici komercijalno važnih vrsta kao što su oslić i škamp. Prekomjerno ribarstvo, a naročito koćarenje, uzrokovalo je pad ribljih zaliha ugrožavajući njihova osnovna staništa poput onih u Jabučkoj kotlini.

Photo: Morski.hr

“Ja sam ga potpisao jer bismo trebali pokušati povratiti određene biološke raznolikosti mora kakve smo nekoć imali”, izjavio je Daniel Pauly, profesor ribarstva u Kalifornijskom centru Sveučilišta British Columbia u Kanadi, poznatom po studijama o utjecaju ribarstva na morski okoliš.

“Zaštita od koćarenja hitno je potrebita”, rekao je Callum Roberts, profesor i oceanograf na Sveučilištu u Yorku. “Bez toga, Jadran će nastaviti svoj dugi put prema ribarstvenoj irelevantnosti”.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske

„Dok na kopnu šume osiguravaju održavanje biološke raznolikosti, u moru je to  strukturna i funkcionalna cjelovitost morskog dna koje omogućava otpornost eksploataciji“, rekao je Carlo Cerrano s Odjela za životne znanosti i okoliš s Politehničkog Sveučilišta Marche. “Dugoročno, bez zdravog staništa niti jedna vrsta ne može preživjeti. Koćarenje nije održivo. ”

“Kao istraživač koji je upoznat s utjecajem koćarenja na bentoske ekosustave i koji dobro poznaje ekološku ranjivost Jadranskog mora, a osobito njegovih najdubljih zona, čvrsto vjerujem da bi očuvanje Jabučke kotline trebao biti prioritet za očuvanje bioraznolikosti i upravljanje resursima Jadranskog mora”, izjavio je Antonio Pusceddu, profesor na Odsjeku za životne znanosti i okoliš Sveučilišta Cagliari.

Osim brojnih podrški iz znanstvene zajednice, uspostavljanje područja ograničenog ribarstva u Jabučkoj kotlini dobilo je potporu Europske unije koja ju je uvrstila među obveze EU za očuvanje oceana tijekom konferencije Our Ocean održane na Malti 5.  i 6. listopada. Sve što je sada potrebno je da Opća komisije za ribarstvo na Mediteranu  službeno utvrdi područje ograničenog ribarstva.

“Stvaranje Područja ograničenog ribarstva u zoni koja se desetljećima smatrala prioritetom za očuvanje resursa i ranjivih ekosustava bio bi prvi konkretan korak za oporavak Jadrana i budućnost njegovog ribarstva”, zaključila je Domitilla Senni iz MedReAct-a i koordinatorica Projekta za oporavak Jadrana.

Photo: Morski.hr

Evo i teksta peticije:

Na ruke: Opća komisija za ribarstvo na Mediteranu (GFCM)

Sredozemno more ima jednu od najdužih povijesti iskorištavanja svih dijelova oceana.

Slijedom toga, ono je jedno od najznačajnijih morskih područja na svijetu. Veliki napori uloženi u očuvanje okoliša u ovoj regiji identificirali su Jadransko more glavnim prioritetom kada je riječ o unaprijeđenju zaštite mora. Glavna uloga Jadranskoga mora je pružiti resurse i usluge iz oceana obalnim zajednicama, kao i drugim područjima na Sredozemnom moru. Međutim, više od 90% morskih resursa Jadrana je iscrpljeno, a prekomjerno su iskorištavane i glavne zalihe komercijalne ribe.

Jabučka kotlina u središnjem Jadranu stanište je rijetkih zajednica poput fosilnih koralja, kamenica i šume perastih koralja, priznatih kao osjetljivi morski ekosustavi (VMEs) i bitna staništa riba (EFHs).

Jabučka kotlina je, također, i važno mrijestilište za neke od najvrijednijih zaliha komercijalnih riba na Mediteranu, uključujući i oslića, škampa, bijelog muzgavca i grdobinu.

Ovo kritično mjesto predugo je pod utjecajem koćarenja s velikim negativnim posljedicama ne samo na eksploatirane vrste, već i na strukturu i funkciju bentoskih staništa i cijelog ekosustava.

Photo: Jurica Gašpar

Zapravo je nadaleko poznato da koćarenje razara bentoske morske ekosustave, uništava morske živote i ključna staništa na njihovim putanjama modificirajući morsko dno, te iscrpljujući zalihe riba i beskralježnjaka. Posljedice koćarenja na morskom dnu i pripadajućim morskim ekosustavima moguće je usporediti sa krčenjem šuma na kopnu.

S obzirom na veliku biološku raznolikost i produktivnost Jadranskog mora, te na njegov gospodarski i društveni značaj za cijelu Sredozemnu regiju, smatramo da je promicanje poboljšanja i očuvanja ovog bazena ključno za osiguranje trajnog protoka usluga koje pruža ocean svim ljudskim zajednicama koje izravno i neizravno ovise o ovoj regiji.

Stoga molimo Opću komisiju za ribarstvo na Mediteranu da osigura trajnu zaštitu Jabučke kotline uspostavom područja ograničenog ribarstva zabranjenog za koćarenje.

Popis potpisnika dostupan je na sljedećoj poveznici

MedReact

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.