1 min. čitanja

Zvučnom terapijom obnavljaju morske grebene školjkaša

Zvučnom terapijom obnavljaju morske grebene školjkaša
Foto: Pixabay

Šteta koju je čovjek učinio morskom ekosustavu je ogromna. Iako postoje dokazi i saznanja o negativnom ljudskom utjecaju na morski okoliš, i dalje se ne čini dovoljno kako bi se spriječilo daljnje uništavanje najvećeg ekosustava na svijetu. No znanstvenici već neko vrijeme rade na rješenjima koja bi, ako ništa drugo, barem mogla usporiti propadanje morskog okoliša.

Nakon što su zvučnom terapijom uspjeli pokrenuti obnovu koraljnih grebena, najvećih žrtava globalnog zatopljenja i zagađenja, znanstvenici su pomoću podvodnih zvučnika odlučili pokrenuti proces prirodne obnove morskih grebena koje nastanjuju školjkaši.

U najnovijem istraživanju znanstvenici su kroz podvodne zvučnike puštali prirodne zvukove zdravih morskih grebena u nadi da će time privući ličinke kamenica da doplivaju do golog grebena na kojem bi se mogle nastaniti. Znanstvenici su snimili zvuk zdravog grebena Port Noarlunga u Južnoj Australiji i taj isti zvuk pustili su pod morem, u blizini dva velika mjesta za obnovu grebena pored Adelaidea i poluotoka Yorke. Eksperiment je više nego uspio budući da su na tisuće ličinki kamenica pohrlile do ciljane lokacije.

Grebeni školjkaša, osobito kamenica, su visokoproduktivni dijelovi morskog ekosustava jer filtriraju goleme količine morske vode. S druge strane, takvi grebeni privlače mnoge morske životinje koje se hrane školjkašima.

Obnova grebena školjkaša posebno je uzela maha u Australiji, zemlji koja je nekad imala na tisuće kilometara takvih grebena. No zbog pretjeranog izlova ostali su bez više od njih 90% - što zbog hrane što zbog proizvodnje vapna za cement tijekom ranih kolonijalnih godina.

Slične metode obnove podmorskih grebena koriste se diljem svijeta. Ribarske zajednice primjerice u Queenslandu, u zaljevu Moreton, na ovaj način planiraju obnoviti 100 hektara grebena u idućih 10 godina.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.