3 min. čitanja

ZVJEZDAČE Proždrljiva vrsta na koju ribari (ne želeći to) često nabasaju

ZVJEZDAČE Proždrljiva vrsta na koju ribari (ne želeći to) često nabasaju
Foto: Depositphotos / Čitatelj

Javio nam se čitatelj koji je ugledao prizor gomile morskih zvjezdača na provi jedne pasare u Splitu i pita se je li ovo sa slike pogrešno, te jesu li morske zvjezdače zaštićene? Odgovor je: NE! A da bi razumjeli sliku, kakvu ćete često vidjeti na Jadranu, dok su se nekad sušile i prodavale kao suveniri, moramo znati i samu prirodu ove vrste.

Zvjezdače (morske zvijezdeAsteroidea), razred bodljikaša (Echinodermata) sploštena su tijela koja se sastoje od središnje ploče i, najčešće, 5 krakova. Na trbušnoj su strani središnjega dijela usta, a na leđnoj izmetni otvor. Kostur, smješten u potkožnom vezivnom tkivu, čine pomične vapnene pločice. Kreću se s pomoću tzv. ambulakralnih nožica, koje su raspoređene duž ambulakralnih brazda na donjoj strani krakova.

Organi za disanje su im kožne škrge, tj. kratke izbočine tjelesne stijenke. Jednostavno građene oči nalaze se na vršcima krakova.

Grabežljivci kao neželjeni prilov

Zvjezdače su grabežljivci, ali mnoge od njih ne gutaju plijen, nego izbace svoj želudac kroz usta, te njime obaviju plijen i probave ga izvan tijela. Hrane se životinjskom hranom. Sitniji plijen uvlače u tijelo a na krupniji plijen npr. školjkaše, rakove, ježince kroz usta izbace želudac te ga njime obuhvate i ubiju probavnim sokovima. Školjke napada tako da je okruži krakovima i snagom mišića rastvori ljušturu toliko da može u njezinu unutrašnjost ubaciti svoj želudac i usisati meke dijelove. Ali ima i riba koje se, osim sitnim ribicama, hrane i nekim mekušcima. Čest je neželjeni prilov ribara u mrežama, vršama i parangalima, kao na ovoj slici.

Zvjezdače imaju veliku sposobnost regeneracije, tako da neke iz jednoga kraka mogu obnoviti cijelo tijelo. Ima ih koje se tako i razmnožavaju. Raširene su po svim morima na različitim dubinama. Žive samotno. Razlikuje se oko 2000 vrsta, od čega su u Jadranu 23. U hrvatskom dijelu Jadrana poznate su vrste: narančasta križalina (Astropecten aurantiacus), bodljikava zvjezdača (Coscinasterias tenuispina), peterokutna zvjezdača (Anseropoda placenta). Suncotračka (Solaster papposus) ima 8 do 14 krakova.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

CRVENA ZVJEZDAČA Znate li da u slučaju ozljede, ova jadranska vrsta može regenerirati sve krakove? | | Morski HR
U Jadranskom moru nerijetko susrećemo crvenu zvjezdaču (Echinaster sepositus) u procesu regeneracije oštećenih dijelova tijela. U slučaju ozljede, zvjezdače mogu obnoviti gotovo sve svoje krakove, a
Novo istraživanje otkrilo da tijela morskih zvijezda ustvari uopće nisu tijela
Glave većine životinja uglavnom je lako identificirati, što nije slučaj i za morske zvijezde koje imaju pet identičnih krakova s takozvanim slojem “tube feet” odnosno “cjevastih nožica”, koji može pomoći ovom morskom stvorenju da se kreće morskim dnom, što uvelike zbunjuju znanstvenike u odgovoru na pitanje imaju li morske zvijezde
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.