1 min. čitanja

Županijska lučka uprava Zadar planira EU sredstvima krenuti u izgradnju lukobrana u Preku

Županijska lučka uprava Zadar planira EU sredstvima krenuti u izgradnju lukobrana u Preku
Foto: Morski HR

Kada zapuše jako jugo uglavnom se i prekida promet na brodskoj liniji Zadar – Preko. Ima li lijeka?

Gore spomenutu liniju održava Jadrolinija katamaranom Dora. Otočani se tako po jugu moraju osloniti na trajekte odnosno na iskrcavanje u Gaženici.

Lijeka izgleda ima! Ovaj problem dugoročno može riješiti zahvat u Preku koji planira Županijska lučka uprava. Ravnatelj Davor Škibola za HRT je otkrio otkriva kako upravo ovih dana kandidiraju izgradnju lukobrana u luci Preko za novu EU-omotnicu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2021 – 27.

- Prioritet je luka Preko, trajektno pristanište, jedna od najznačajnijih luka u županiji i državi, s milijun putnika godišnje i 500 tisuća vozila . Napravit će se jedan lukobran gdje bi se cijeli bazen zatvorio, produžio bi se gat za 20-ak metara, nadam se da ćemo uspiti kroz ovaj novi operativni program tu luku kandidirati. Vrijednost investicije bila bi oko 12 milijuna eura, s tim da bi se još izgradila jedna mala lučica gdje bi mogli pristajati i brodovi za hitnu pomoć i javni brodovi, sve bi uklopili u jedno - rekao je Škibola.

Ovaj lučki zahvat trebao bio napokon riješiti probleme s pristajanjem po malo jačem jugu. Priča je to koja je već krenula, ali je zbog manjka sredstava prekinuta. Ako prođe plan za dobivanje EU sredstava, problema ovoga puta ne bi trebalo biti, nadaju se u ŽLU Zadar.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.