4 min. čitanja

ZUMWALT Kako je propao mega-skupi projekt "jednog od najnaprednijih" vojnih plovila na svijetu

ZUMWALT Kako je propao mega-skupi projekt "jednog od najnaprednijih" vojnih plovila na svijetu
Foto: Wikimedia

Najmoderniji američki ratni brod USS Zumwalt dobio je ime po Admiralu Elmu Zumwaltu, najmlađem zapovjedniku pomorskih operacija u povijesti SAD-a. Brod je razarač s navođenim projektilima, što znači da mu je glavna svrha pružiti protuzrakoplovnu potporu floti američke mornarice.

USS Zumwalt počeo se graditi još 2008. godine, a porinut je točno pet godina kasnije. U službu američke ratne mornarice ušao je 2016. godine, koja zapravo ima još dva razarače iste klase koja isto tako nosi naziv Zumwalt, a riječ je o razaračima USS Michael Monsoor i USS Lyndon B. Johnson, piše Insider.

Foto: Wikimedia

Vrtoglavi troškovi i cijena

Cijena tog razarača bila je dvostruko veća od drugih moćnih razarača američke ratne mornarice, poput razarača klase Arleigh Burke, piše agencija Associated Press. Bloomberg pak piše da tri razarača klase Zumwalt ukupno koštaju oko 22,4 milijarde dolara u istraživanju i razvoju, prenosi Zimo.

Foto: Wikimedia

Prema portalu Defense News, brodski pramac koji je nalik na nož, čini razarače Zumwalt stabilnijim u teškim morima u usporedbi s drugim ratnim brodovima. Zumwalt klasa ima dužinu od 183 metra i može primiti 158 članova posade, piše portal Naval Technology. Maksimalna brzina mu je 30 čvorova, a istisnina oko 16.000 tona.

Zumwalt razarači proizvode oko 78 megavata snage, koliko otprilike proizvodi i nosač zrakoplova na nuklearni pogon. Brodski senzori uključuju višenamjenski radar, piše Naval News. Zumwalt isto tako ima 80 naprednih vertikalnih lansirnih ćelija za određene vrste projektila.

Foto: Wikimedia

Problemi i nedostaci

Zumwalt razarače su međutim mučili problemi s opremom. Ubrzo nakon puštanja u pogon 2016. godine, USS Zumwalt se pokvario u Panamskom kanalu, a USS Michael Monsoor je podbacio tijekom pomorskih testiranja 2017. godine.

Zumwalt klasu muče nedostaci poput lošeg funkcioniranja oružja, motora koji su se zaustavljali i loših performansi u svojim sposobnostima prikrivanja, prema pisanju časopisa Military Watch Magazine iz 2018. godine.

Foto: Wikimedia

- Gotovo u potpunosti nisu uspjeli ispuniti prvotno zamišljenu ulogu višenamjenskih ratnih brodova razarača, dok sam opseg prekoračenja troškova dovodi u pitanje održivost programa, čak i ako su razarači bili u stanju funkcionirati kako je zamišljeno - pišu američki mediji.

Tim razaračima nedostaje nekoliko ključnih značajki, uključujući protubrodske projektile, protupodmornička torpeda i rakete za zračnu obranu dugog dometa, istaknuo je vojni stručnjak Sebastian Roblin u članku iz 2021. godine za National Interest. Zumwalte je nazvao ambicioznim, ali propalim konceptom broda, čije oružje nije bilo jeftino, s cijenom od 800.000 dolara za svaku navođenu more-kopno bojnu glavu dugog dometa. Riječ je o otprilike ekvivalentu cijene jednog krstarećeg projektila. Na kraju je proizvodnja tog streljiva i otkazana, upravo zbog sulude cijene, koja je jednostavno neodrživa.

Foto: Wikimedia

Proizvod nerealnih procjena?

Roblin je naglasio da je klasa Zumwalt proizvedena na temelju nerealnih procjena koje su se oslanjale na minimalne troškove, unatoč tome što je u konačnici projekt probio proračun za 50 posto.

Američka mornarica razmotrila je i alternative za prenamjenu tih razarača, uključujući njihovo preuređenje u posvećene lovce na brodove.

Ranije 2022. godine, američka ratna mornarica je odlučila opremiti te brodove hipersoničnim projektilima do 2025. godine, izvijestio je USNI News, a tvrtka Lockheed Martin je izrazila spremnost integrirati t projektile na Zumwalte. TI bi razarači, prema pisanju portala Breaking Defense trebali biti i prvi koji će testirati hipersoničnu tehnologiju koja se ne lansira iz zraka.

Branimir Vorša

PROČITAJTE JOŠ:

Američki vojni brod povučen iz uporabe nakon manje od 9 godina aktivnog rada
Američki vojni brod Coronado povučen je iz mornarice prošlog tjedna, manje od devet godina nakon što je skupocjeni brod ušao u aktivnu službu. Odluka o završetku plovidbe je donijela američka mornarica, a razlog su strukturni nedostaci i pukotine na trupu, prenosi vojni portal Bulgarianmilitary. Ri…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.