1 min. čitanja

Američki vojni brod povučen iz uporabe nakon manje od 9 godina aktivnog rada

Američki vojni brod povučen iz uporabe nakon manje od 9 godina aktivnog rada
Foto: Wikimedia / Američka ratna mornarica

Američki vojni brod Coronado povučen je iz mornarice prošlog tjedna, manje od devet godina nakon što je skupocjeni brod ušao u aktivnu službu.

Odluka o završetku plovidbe je donijela američka mornarica, a razlog su strukturni nedostaci i pukotine na trupu, prenosi vojni portal Bulgarianmilitary. Riječ je o pukotinama u trupu i brzoj koroziji metala.

Zabrinjavajuća otkrića o borbenim brodovima iz ove klase dolaze u trenutku kad se Američka ratna mornarica bori s pitanjem prelaska cijele klase u varijante korveta klase Freedom. No i njih će američka mornarica umiroviti u 2023. godini. To znači da će potpuno napustiti ovaj neuspjeli model, a ušteđena sredstva bit će uložena u program fregate Constellation.

LCS Coronado pripada klasi Independence, napadačkom desantnom brodu koji djeluje vrlo blizu neprijateljske obale. Odluka o umirovljenju broda donesena je davno, no 14. rujna službeno je stavljen izvan pogona. Uz LCS Coronado, još su dva broda povučena, uključujući USS Independence i  LCS Freedom [LCS-1] klase Freedom.

Posljednji zapovjednik Coronada, zapovjednik Spike Lamson, rekao je u srijedu da je brod "bio prethodnica za dokazivanje sposobnosti i uspješno izvršenje niza misija".

- Predanost njenih posada i pratećih timova jamčila je budući uspjeh ove klase brodova i posada koje će njima upravljat Ponosan sam što sam služio zajedno s njezinim Mornarima i zahvalan sam na prilici da se Coronadu oprostim od kojeg zaslužuje.- rekao je Lamson, prema priopćenju američke mornarice.

LCS program prvi je put najavljen prije više od 20 godina, u studenom 2001. godine, a zamišljen je kao idealan brod za svijet u kojem su Sjedinjene Države bile jedina velesila.

No, konstruktori tada možda nisu razmatrali mogućnost da će se američka mornarica jednog dana morati boriti s konvencionalnim protivnicima poput Kine i Rusije, a u međuvremenu su se pojavila pitanja o sposobnosti brodske klase da preživi bitku sa suparničkom mornaricom.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.