2 min. čitanja

Znanstvenici upozoravaju da zvijezde zabrinjavajućom brzinom nestaju s noćnog neba

Znanstvenici upozoravaju da zvijezde zabrinjavajućom brzinom nestaju s noćnog neba
Foto: Pixabay/Ilustracija

Ako smo do sad na nekom području mogli vidjeti 250 zvijezda, u 12 godina, taj bi se broj smanjio na tek 100 vidljivih zvijezda, upozoravaju znanstvenici.

Ako vam se čini da u posljednje vrijeme teže vidite zvijezde na noćnom nebu - niste jedini. Isto je primijetio i tim znanstvenika koji je analizirao desetke tisuća opažanja građana diljem svijeta, prenosi Zimo.

Nakon 12 godina analiziranja, objavili su studiju u časopisu Science, u kojoj su otkrili da zvijezde polako nestaju s noćnog neba. Točnije, u posljednjih 12 godina, nebo je postajalo sve svjetlije. I to stopom od otprilike 9,6 posto svake godine, odnosno nebo je dvostruko svjetlije svakih osam godina.

U pozadini ovog osvjetljavanja zapravo je svjetlosno onečišćenje koje sprječava blagu svjetlost zvijezda da dopire do Zemlje. Znanstvenici ističu kako problem svjetlosnog onečišćenja nije ništa novo, no alarmantna je stopa kojom ono jača.

Ako smo do sad na nekom području mogli vidjeti 250 zvijezda, u 12 godina, taj bi se broj smanjio na tek 100 vidljivih zvijezda, upozorili su znanstvenici u svom radu.

Istaknuli su kako je mjerenje svjetline neba, a time i ukupne vidljivosti zvijezda, veoma teško. Prije svega, za mjerenje se često koriste sateliti koji su u Zemljinoj orbiti, a koji imaju značajno drugačiji pogled u odnosu na čovjeka koji je na Zemlji. Kako bi pokušali izmjeriti što se točno može vidjeti sa Zemlje, znanstvenici su potražili pomoć građana.

Više od 50 tisuća ljudi diljem svijeta priključilo se projektu "Globe at Night" i prijavljivalo svoja opažanja.

Analizom tih opažanja otkrili su da je vjerojatni glavni krivac za sve lošiju vidljivost zvijezda - LED rasvjeta koja je u proteklih 12 godina postala glavni izvor svjetlosti u cijelom svijetu. Istraživači ističu da je 2011. godine LED rasvjeta imala tek jedan posto tržišnog udjela. Manje od 10 godina kasnije, taj je udio već iznosio 47 posto i samo se povećava.

Upozorili su kako to ne utječe samo na promatranje zvijezda, već i na cijeli ekosustav. Nekoliko ranije objavljenih studija pokazalo je da sve svjetlije noćno nebo utječe na biljke, životinje i njihovu međusobnu interakciju. Laboratorijske studije pokazale su i fiziološke promjene kod riba zbog sve svjetlijeg noćnog neba.

Iz ovih rezultata izvlačimo dva zaključka. Prvo, vidljivost zvijezda brzo se pogoršava, unatoč (ili možda zbog) uvođenja LED dioda u vanjsku rasvjetu. Postojeće politike osvjetljenja ne sprječavaju povećanje svjetline neba, barem na kontinentalnim i globalnim razmjerima. Drugo, da korištenje promatranja golim okom od strane građana znanstvenika pruža komplementarne informacije skupovima satelitskih podataka, napisali su na kraju znanstvenici i zaključili kako se vidljivost zvijezda smanjuje većom brzinom nego što su očekivali.

Hoćemo li za nekoliko godina uopće moći vidjeti zvijezde na noćnom nebu? Astronomi su već u nekoliko navrata upozoravali na sve veću "gužvu" na noćnom nebu koju stvaraju tisuće satelita, a zbog kojih je promatranje zvijezda, ali i samog svemira, sve teže, piše Zimo.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.