3 min. čitanja

Znanstvenici tek sad potvrdili sposobnost mimikrije i kod liganja

Znanstvenici tek sad potvrdili sposobnost mimikrije i kod liganja
Foto: Wikimedia

OKINAWA – Dok su hobotnica i sipa već poznate po sposobnosti kamufliranja, odnosno mimikrije, kako bi se prilagodile okolini radi zaštite od predatora, treća vrsta glavonožaca – lignje – do sad nisu pokazivale tu sposobnost. U studiji objavljenoj u Scientific Reports, znanstvenici s Jedinice za fiziku i biologiju na Okinawskom institutu za znanost i tehnologiju diplomskog sveučilišta (OIST) otkrili su da se lignje mogu i hoće kamuflirati radi izbjegavanja predatora.

Ovaj rad otvara nove puteve u istraživanju o tome kako lignje vide i percipiraju svijet oko sebe. To, naravno, baca novo svjetlo na njihovo ponašanje, te bi se moglo reći da razvijaju nove sposobnosti u svrhu svoga očuvanja.

– Lignje obično lebde na otvorenom oceanu, ali znanstvenici su htjeli saznati što se događa kad se malo približe koraljnom grebenu ili ako ih grabežljivac progoni do dna oceana – objašnjava  jedan od tri prva autora, dr. Ryuta Nakajima, gostujući istraživač OIST-a. – Ako je ova sposobnost važan faktor za lignje u izbjegavanju grabežljivaca, to ukazuje da je povećanje ili smanjenje populacija lignji još više povezano sa zdravljem koraljnog grebena nego što se do sad mislilo.

Dosadašnja istraživanja mimikrije glavonožaca uglavnom su provedena na sipi i hobotnici. Za lignje, kao životinje koje nastoje živjeti na otvorenom oceanu, poznato je da ih je teško držati u zatočeništvu i stoga su se prilično izbjegavale za ovakvu vrstu istraživanja. No, od 2017. znanstvenici u OIST-ovoj jedinici za fiziku i biologiju uzgajaju vrstu ovalne lignje u zatočeništvu.

Ovalna lignja, lokalno poznata kao Shiro-ika, jedna je od tri ovalne lignje pronađene na Okinawi. Kad su u otvorenom oceanu, svijetle su boje, što znači da se stapaju s površinom oceana i treperavom sunčevom svjetlošću iznad. No, istraživači su sumnjali da će, kada se približe dnu oceana, to biti sasvim druga priča.

Na OIST-ovoj Pomorskoj istraživačkoj stanici, ovalne lignje su, gotovo slučajno, prvi put uočene kako se kamufliraju u podlogu. Istraživači su čistili svoj spremnik kako bi uklonili rast algi. Primijetili su da životinje mijenjaju boju ovisno o tome jesu li na očišćenoj površini ili na algi.

Nakon ovog opažanja, istraživači su izveli kontrolirani eksperiment. Držali su nekoliko lignji u spremniku i očistili polovicu spremnika, a drugu polovicu ostavili prekrivenu algama. Postavili su podvodnu kameru u vodu i objesili običnu kameru iznad, kako bi mogli snimiti i pokrenuti statističke testove na bilo koju promjenu njihove boje.

Rezultati su bili jasni. Kad su lignje bile u čistoj strani spremnika, bile su svijetle boje. Ali kad su bile iznad algi, odmah su postale tamnije.

Eksperiment je otkrio sposobnost koja nikada ranije nije bila prijavljena niti okrivena kod lignji. Znanstvenici su istaknuli da osim što otvara uzbudljive puteve za istraživanje vizualnih sposobnosti životinje, studija je također pokazala da je mijenjanje boje i prilagođavanje jasno korisno za lignje i njihovo preživljavanje.

– Ovaj studija je zaista vrlo bitna. Još uvijek sam iznenađen da nitko prije nas nije primijetio ovu sposobnost – rekao je drugi autor, dr. Zdenek Lajbner. To samo zapravo pokazuje koliko malo znamo o ovim divnim životinjama.

Dr. Nakajima je izjavio da je ova lignja važna za Okinawu iz ekonomskih i kulturnih razloga. – Zapravo su lokalni ribari bili ti koji su prvi razlikovali tri vrste ovalnih lignji na Okinawi, mnogo prije znanstvenika – rekao je dr. Nakajima.

– Radujemo se nastavku istraživanja kamuflažnih sposobnosti ove vrste i glavonožaca općenito – zaključuje prof. Jonathan Miller, glavni istraživač OIST-ove jedinice za fiziku i biologiju i stariji autor istraživačkog članka.

Z.G.

PROČITAJTE JOŠ:

LETEĆE LIGNJE KOD VISA Do sad nezabilježena pojava u Jadranu
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.