2 min. čitanja

ZNANSTVENICI SHRVANI Morski led na Arktiku ove se godine dramatično smanjio

ZNANSTVENICI SHRVANI Morski led na Arktiku ove se godine dramatično smanjio
Foto: Pixabay

Zatopljenje na Arktiku pridonijelo je drastičnom otapanju leda koji pokriva polarni ocean, objavili su znanstvenici iz Nacionalnog centra za praćenje snijega i leda (NSIDC), istaknuvši da se radi o drugom po redu rekordnom smanjenju leda u posljednja četiri desetljeća.

Satelitske snimke od 15. rujna pokazuju da led pokriva 3,74 milijuna četvornih kilometara morske površine, što je tek drugi puta u 42 godine da se ta brojka spustila ispod četiri milijuna četvornih kilometara, prenosi HRT.

– Poprilično smo shrvani zbog stalnog gubitka leda. No, nažalost, to nije iznenađenje – kazala je glaciologinja Twila Moon u istraživačkom centru u Boulderu, Coloradu.

Rekordno mala količina morskog ledenog pokrova od 3,41 četvorni kilometar zabilježena je 2012. nakon što je kasnosezonski ciklon razbio preostali led, no to nije puno manje od onoga što znanstvenici vide danas.

Ovogodišnji gubitak morskog leda posebno je bio zamjetan između 31. kolovoza i 5. rujna zahvaljujući udarima toplog zraka uslijed vala vrućine iz Sibira. Tijekom tih šest dana led se topio brže nego bilo koje druge godine od kada se provode mjerenja.

Foto: Pixabay

Drugi tim znanstvenika je u srpnju objavio da sibirski toplotni val ne bi bio moguć bez ljudskog ljudskog utjecaja na klimu.

Kako se led u vodama Arktika gubi, sve veći dijelovi otvorenog tamnog mora apsorbiraju sunčevo zračenje, umjesto da ga odbijaju natrag u atmosferu. To je proces koji pojačava zatopljenje i koji objašnjava zašto su arktičke temperature u stalnom porastu. U posljednjih 30 godina gotovo su se udvostručile.

Gubitak morskog leda također ugrožava arktičku floru i faunu, od polarnih medvjeda i tuljana do planktona i algi.

Zatopljenjem se ne gubi samo morski već i kopneni led te ledeni pokrovi koji pokrivaju arktičko kopno u Kanadi i na Greenlandu. Što se brže ti pokrovi otapaju i klize u ocean to brže rastu razine mora diljem svijeta.

– Moramo jako raditi na smanjenju emisije štetnih plinova kako u budućnosti ne bi svjedočili takvim rekordima – rekla je Moon.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.