4 min. čitanja

Znanstvenici otkrili najveću 'šumu' morske trave na svijetu - Pričvrstivši kamere za morske pse...

Znanstvenici otkrili najveću 'šumu' morske trave na svijetu - Pričvrstivši kamere za morske pse...
Foto: Wikimedia

Nova studija, provedena na Bahamima, uz veliku pomoć morskih pasa tigrova, proširuje dosadašnja saznanja o ukupnoj poznatoj globalnoj pokrivenosti morskom travom za čak više od 40%.

Morski pas tigar neopisivo je 'žestoka' životinja. To su ogromne životinje, koje mogu narasti do čak više od 4,5 metra, nemilosrdni su grabežljivci i ne boje se apsolutno ničega - nedavno je istraživanje pokazalo da, dok su druge vrste morskih pasa bježale iz obalnih voda tijekom jakih oluja, ovi morski psi "nisu ni trznuli".

Grabežljivci su bili od iznimne pomoći!

Ali odnedavno imaju novu ulogu koja bi mogla poboljšati njihovu reputaciju: postali su morski znanstvenici! Njihova desna ruka, uglavnom.

U pokušaju da izmjere opseg livada morske trave na Bahamima, znanstvenici su pričvrstili kamere i uređaje za praćenje na leđne peraje morskih pasa kako satima tako snimali oceansko dno, piše The Guardian.

Podaci koje su prikupili otkrili su ono što znanstvenici kažu da je najveći svjetski poznati ekosustav morske trave, koji se proteže preko čak 92.000 četvornih kilometara karipskog morskog dna. Ovo otkriće proširuje ukupnu poznatu globalnu pokrivenost morskom travom za više od 40%, prema studiji objavljenoj u Nature Communications 1. studenog.

- Ovo otkriće pokazuje koliko smo daleko od istraživanja oceana, ne samo u dubinama, nego čak i u plitkim područjima - rekao je koautor izvješća, prof. Carlos Duarte sa Sveučilišta za znanost i tehnologiju kralja Abdullaha Saudijske Arabije.

Livade morske cvjetnice dugo su bile nedovoljno istražene – procjene njihove ukupne globalne površine kreću se od 160 000 četvornih kilometara do 1,6 milijuna četvornih kilometara. Kartiranje je veliki izazov: livade u dubokoj ili mutnoj vodi ne mogu se uvijek uočiti avionima ili satelitima, dok one manje mogu biti rijetke ili protkane drugim morskim biljkama, što ih čini teškim za identifikaciju.

Slanje ljudskih ronilaca bilo bi iznimno skupo

To znači da livade morske cvjetnice moraju biti "potvrđene na tlu", tj. potvrđene od strane nekoga – ili nečega – na lokaciji. Ali slanje ljudskih ronilaca da fotografiraju golema područja oceanskog dna skupo je, logistički zahtjevno i vrlo sporo.

Morski psi tigrovi su druga priča. Vrlo pokretne životinje mogu doseći značajne dubine, imaju veliki domet i provode puno vremena na livadama morske cvjetnice. Oni također nisu opterećeni svakodnevnim ljudskim ograničenjima kao što je potreba za čamcem, često izranjanje i oslanjanje na mirne oceanske uvjete.

Između 2016. i 2020. znanstvenici su fiksirali pakete kamera, opremljene satelitskim i radio oznakama, na leđne peraje sedam morskih pasa. Ulovili su životinje pomoću kružnih udica, koje se zakače u čeljusti životinja. To je "najsigurniji način za hvatanje morskih pasa" i ne uzrokuje dugoročnu štetu, rekao je Oliver Shipley, viši znanstveni znanstvenik u Beneath the Waves, neprofitnoj organizaciji za znanost o moru, i koautor izvješća.

Namotali su životinje kako bi pričvrstili kamere u operaciji koju je Shipley usporedio s onom "Nascar pit crewa". Bilo je potrebno oko 10 minuta da se priveže na svaku svijetlonarančastu kameru pomoću biorazgradivih kabelskih vezica i otapajuće zakretnice s vremenskim otpuštanjem. Nakon otprilike šest sati, zakretnica je korodirala u morskoj vodi i cijeli je paket isplivao na površinu, odakle su ga znanstvenici mogli pokupiti.

Novi prozor u morski svijet

- Ovakvo korištenje morskih životinja otvara "prozor u morski svijet" i može pomoći u pronalaženju odgovora na pitanja o krizi klime i bioraznolikosti - rekao je Richard Unsworth, izvanredni profesor na Sveučilištu Swansea i osnivač dobrotvorne organizacije Project Seagrass. Unsworth, koji nije bio uključen u studiju, rekao je da je mapiranje morske trave ključno. "Ako ne znamo gdje je, ne možemo ju zaštititi", rekao je.

Morske cvjetnice su važna rasadišta i hranilišta za mnoge morske vrste, ograničavaju komercijalni ribolov i štite od obalne erozije. Također su značajan izvor "plavog ugljika", hvatajući i pohranjujući ogromne količine ugljika u morskom dnu, što ih čini vitalnim alatom za ublažavanje klimatske krize.

Ipak, prijete im različiti čimbenici, uključujući plovidbu čamcima i brodovima, obalni razvoj i sve oštrije vremenske nepogode. Procjenjuje se da se svake godine globalno izgubi oko 7% morskih trava. Ujedinjeno Kraljevstvo je izgubilo 90% svojih livada s morskom travom u posljednjih nekoliko stoljeća.

Znanstvenici se nadaju da će njihovo otkriće značiti bolju zaštitu morske trave na Bahamima – koja je ugrožena jaružanjem radi obalnog razvoja, kao i pritiskom na iskopavanje aragonita – ali i diljem svijeta. Morska trava i drugi obalni ekosustavi su "vjerojatno jedan od najboljih saveznika i prednosti koje imamo u smislu prirodnog pokušaja ublažavanja učinaka klimatskih promjena", rekao je Shipley.

Predviđa da će biti mnogo više projekata u suradnji s morskim životinjama za mapiranje oceanskih staništa.

- Životinje će nas odvesti na nova mjesta za koja nismo znali ni da postoje - zaključuje.

I.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Gotovo pola stoljeća bez smrtno stradalih od napada morskog psa u Jadranu | | Morski HR
StravičnI slučajevi iz Egipta gdje je morski pas napao vije žene i izgrizao ih na smrt, šokirali su javnost. No statistički gledano, vjerojatnost napada morskog psa u svjetskim oceanima jest jedan
ZNANSTVENICI OTKRILI Zelena led svjetla mogu spasiti morske pse i kornjače od ribarskih mreža | | Morski HR
Za glavatu želvu ili neku drugu zaštićenu vrstu koju ribari ne žele u svojim alatima, zapetljanje u mrežu često znači smrt. Sada novo istraživanje daje nadu: pokazuje da postavljanje zelenih
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.