1 min. čitanja

ZNANSTVENICI IZNENAĐENI Pronašli kokain i još neke droge u škampima

Znanstvenici su pronašli kokain u svim uzorcima škampa koji su testirani u ruralnom području istočne Engleske, a pronašli su i moćan halucinogen ketamin.

Znanstvenici s King’s Collegea u Londonu, u suradnji sa Sveučilištem u Suffolku, iznenadili su se otkrićem nakon uzimanja uzoraka s 15 lokacija diljem uglavnom ruralnog dijela Suffolka, prenosi Guardian.

– Je li prisutnost kokaina u morskim životinjama problem za Suffolk, ili još raširenija pojava u Velikoj Britaniji i inozemstvu, pitanje je na koje će odgovor dati daljnja istraživanja – rekao je Nic Bury sa Sveučilišta u Suffolku.

Studija, objavljena u časopisu Environment International, proučavala je razine raznih “mikro-zagađivača” u škampima.

– Kokain je pronađen u svim testiranim uzorcima, a druge nedopuštene droge poput ketamina, pesticida i lijekova također su bile raširene – navodi se u studiji.

Autor projekta Thomas Miller je rekao da su “koncentracije bile niske”, ali da spojevi “mogu predstavljati rizik za živa bića u moru”

Kontaminacija vodoopskrbe otpadom od lijekova je sve veći problem , a ostaci insekticida i rekreacijskih droga ulaze u hranidbeni lanac.

Rezultati su iznenađenje, jer su znanstvenici ovakve rezultate očekivali u blizini urbanih područja, ali ne u blizini slivova rijeka ruralnih područja, prenosi Guardian.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.