2 min. čitanja

Splitska policija sumnjiči trojac zbog krijumčarenja kokaina u Veliku Britaniju

Splitska policija sumnjiči trojac zbog krijumčarenja kokaina u Veliku Britaniju
Foto: MUP / Ilustracija

SPLIT – Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK – Služba Split) u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta proveli su kriminalističko istraživanje nad trojicom hrvatskih državljana (1980., 1988., 1995.) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kaznena djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja te nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da postoji osnovana sumnja da je prvoosumnjičeni od 20. rujna 2021. do 23. veljače 2022., zajedno i po prethodnom planu i dogovoru radi kontinuirane nabave kokaina iz Nizozemske, njegovog prijevoza i prodaje u Veliku Britaniju te u države Europske unije pa tako i Hrvatske, povezao u zajedničko djelovanje drugo- i trećeosumnjičenog, kao i najmanje još tri osobe na području Bosne i Hercegovine, Nizozemske i Velike Britanije.

U realizaciji tog plana preuzimanja, prijevoza i daljnje prodaje kokaina prvoosumnjičeni s je s nepoznatom osobom u Bosni i Hercegovini dogovarao kontinuiranu nabavu točno određenih količina kokaina koju treba preuzeti od nepoznate osobe u Nizozemskoj te izvršiti njen prijevoz i predaju nepoznatoj osobi u Velikoj Britaniji.

U tu svrhu, prvoosumnjičeni je zajedno sa za sada nepoznatom osobom u Bosni i Hercegovini te trećeosumnjičenim kupio kamion s prikolicom, u kojem kamionu su izradili posebni spremnik u kojem mogu krijumčariti do 50 kilograma kokaina. Kako bi prekrili da tim kamionom krijumčare i prevoze drogu, trećeosumnjičeni je posredstvom svog trgovačkog društva dogovarao prijevoz legalnog tereta i njegovo preuzimanje na točno određenim lokacijama te prijevoz do Velike Britanije.

Tijekom tog prijevoza je odlazio u Belgiju i Nizozemsku te preuzimao dogovorenu, točno određenu količinu kokaina, skrivao ju u posebno izrađeni spremnik za krijumčarenje u kamionu te istu radi daljnje prodaje prevozio i predavao nepoznatoj osobi u Velikoj Britaniji. Drugoosumnjičeni je naloge i upute prvoosumnjičenog prenosio trećeosumnjičenom, a kojem je plaćao troškove puta i nagrade za obavljeni prijevoz droge.

Tako je trećeosumnjičeni po uputama druge dvojice osumnjičenih ugovorio prijevoz legalnog tereta na relaciji od  Republike Hrvatske do Velike Britanije, gdje je 23. veljače ove godine zaustavljen od strane djelatnika carine i policije koji su pretragom teretnog vozila, u posebno izrađenom prostoru za krijumčarenje pronašli i privremeno oduzeli 2 kg kokaina.

Također, pretragom provedenom 10. svibnja 2022. u posjedu drugoosumnjičenog pronađena je automatska puška s dva pripadajuća spremnika sa streljivom.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja drugoosumnjičeni je predan pritvorskom nadzorniku, dok se ostala dvojica osumnjičenih već od ranije nalaze u zatvoru. Protiv sve trojice, policija je podnijela kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.