>
  2 min. čitanja

Znanstvenici identificirali najmanje 11 vrsta riba koje bi mogle hodati kopnom

Znanstvenici identificirali najmanje 11 vrsta riba koje bi mogle hodati kopnom
Foto: Wikimedia / Ilustracija

Iako ideja o hodajućoj ribi zvuči komično, ipak takva hibridna bića igrala su ključnu ulogu u evoluciji životinjskog carstva na Zemlji. Nova istraživanja su pokazala da će više vrsta riba razviti sposobnost hodanja kopnom.

Prema detaljnoj studiji kostura obitelji riba pronađenih u Aziji, a koja uključuje jednu vrstu za koju već znamo da donekle može hodati – slijepu i rijetku špiljsku ribu anđeo (ili Cryptotora thamicola ), najmanje 10 drugih vrsta vjerojatno ima iste mogućnosti.

Znanstvenici su zaključili da je ključna veza u zdjeličnom pojasu, između kralježnice i zdjelične peraje. Proučavajući strukturu kostiju 29 različitih vrsta iz skupine šaranki, identificirali su tri različite vrste zdjeličnog oblika i utvrdili da još 10 vrsta dijeli istu koštanu strukturu kao Cryptotora thamicola .

Video zapis Prirodoslovnog muzeja Florida, Zachary Randall

– Ribe obično nemaju nikakve veze između kralježnice i zdjelične peraje – kaže biolog Zachary Randall  iz Prirodoslovnog muzeja na Floridi.

– Najprije smo smatrali da je riba špiljski anđeo bila potpuno jedinstvena. Ono što je uistinu genijalno u ovom radu je to što pokazuje s velikom preciznošću da su robusni zdjelični pojasi češći nego što smo mislili u obitelji šaranki, piše Science Alert.

Riba špiljski anđeo koristi uvećana rebra i stabilizirajući mišić kako bi se kretala gegajući se i mašući poput daždevnjaka, koristeći svoje peraje. Stručnjaci smatraju da je ovakvu sposobnost razvila kao način kretanja kroz brze špiljske potoke i potencijalnog dolaska do potoka bogatih kisikom do kojih druge ribe ne mogu doći. Ovaj način kretanja bi se mogao koristiti i za uzdizanje ribe do plitkog i blagog vodopada.

Jedna od proučavanih vrsta, Homaloptera bilineata, koristi se perajama za pokretanje prema naprijed – Prirodoslovni muzej Florida, Zachary Randall)

Kombinacijom DNK analize i računalne tomografije (CT) , znanstvenici su pronašli dokaze da su sposobnosti prenesene genetski i da su ih dijelili s ostalim članovima obitelji ove vrste riba i čini se da nisu nastale iz samo jednog izvora.

Sve to biolozima daje puno preciznije evolucijsko obiteljsko stablo kada je riječ o šetnji riba – i okvir za pokušaj prepoznavanja više njih u budućnosti, iako će vještine hodanja varirati od vrste do vrste.

Rezultat istraživanja, objavljenog u Journal of Morphology je znatno poboljšao razumijevanje evolucije izuzetno neobičnog događaja – sposobnosti ribe da hoda kopnom.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.