2 min. čitanja

ZNANSTVENI MONOLOZI: Tri audio priče o moru, ljudima i budućnosti

ZNANSTVENI MONOLOZI: Tri audio priče o moru, ljudima i budućnosti
Foto: Mirko Pivčević

Autorice Karla Crnčević, Sanja Milardović i Sandra Vlašić su osmislile znanstvene monologe oslanjajući se na znanstvena istraživanja o proizvodima iz ribarstva te o ljudima koji o njima ovise. Potom su ih izveli glumica Nina Violić te glumci Leon Lučev i Filip Šovagović. Za glazbu i oblikovanje zvuka zaslužan je Ivan Arnold.

Društvo galopira, a s njim promjene u morima i oceanima. Što su promjene vidljivije to su uzroci kompleksniji, a veze između njih sve isprepletenije. Kakve veze ima naš riblji tanjur s ljudima u zemljama u razvoju ili pak otapanjem ledenjaka? Zašto bi nas neregulirani ribolov na otvorenom moru Indijskog oceana trebao zanimati, kao i činjenica da žene čine čak 90% zaposlenih u procesu prerade proizvoda iz ribarstva na kopnu?

Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) već dugi niz godina radi na osvještavanju važnosti konzumacije proizvoda iz ribarstva iz održivih i odgovornih izvora te se zalaže za  transparentnije i uključivije upravljanje morskim resursima. Pitanje zdravih mora i oceana nije samo pitanje morskih vrsta koje nestaju, to je i pitanje opstanka naših ribara i ribarica, čitavih obalnih zajednica, to je pitanje nacionalnog gospodarstva, ali i globalne sigurnosti hrane. Stoga nas ono što se zbiva ispod površine mora, daleko od očiju i srca, treba zanimati.

U sklopu Fish Forward projekta koji se bavi podizanjem svijesti o društvenim i ekološkim utjecajima potrošnje proizvoda iz ribarstva nastaju znanstveni monolozi, tri emotivne audio priče potpuno različitih stilova i pristupa, kojima WWF Adria želi približiti što znanost kaže o morima. Jesu li ona bogata životom ili su mnoge vrste pred izumiranjem? Kako to utječe na ribare, ribarice i njihove obitelji? Što je s ženama u ribarstvu koje su nevidljive, a neophodne za opstanak ribarstva? Možemo li zamisliti budućnosti u kojoj bismo zbog klimatske krize ribu mogli dobiti isključivo na recept?

– Pitanje zaštite prirode je pitanje promjene našeg odnosa prema prirodi, a veliki potencijal za takvu vrstu promjene leži upravo u zajedničkom djelovanju umjetnosti i znanosti. Umjetnost je vrlo često katalizator promjena i često predstavlja pogled u budućnost, no nadam se da ćemo prije budućnosti o kakvoj govori jedan od monologa ipak učiniti promjene i Zemljin sustav vratiti u ravnotežu potrebnu za opstanak ljudske vrste – kazala je Petra Počanić iz WWF Adrije.

Kako bi svakom monologu dali dovoljno prostora, što zbog njihove ljepote, što zbog vašeg vremena, WWF Adria će ih objavljivati odvojeno. Prvi je, “PRIJATELJU MOJ” (Sanja Milardović, Leon Lučev), već danas dostupan. Odvojite 9 minuta, smjestite se udobno, zatvorite oči i uronite u ovo intimističko obraćanje moru jednog ribara (Leon Lučev).

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

FILIP ŠOVAGOVIĆ “Moj životni akvatorij vrti se između Brača i Visa”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.