2 min. čitanja

Znanost potvrdila da su orijaški valovi sve veći

Znanost potvrdila da su orijaški valovi sve veći
Photo: Jurica Gašpar

Valovi su najgora noćna mora svakog pomorca. Divovski valovi koji naizgled dolaze niotkuda okrivljeni su za bezbroj izgubljenih brodova kroz povijest, ne samo da su opasni za brodove i pomorce na moru, nego i za one na kopnu koji nisu svjesni njihove razorne snage.

Kako bi bolje razumjeli fenomen, tim istraživača sa Sveučilišta u Southamptonu odlučio je proučiti dugoročne podatke i istražiti kako se ponašaju ti rijetki, neočekivani i opasni valovi oceana. Njihovi rezultati objavljeni su ovog mjeseca u časopisu Scientific Reports.

Valovi su klasificirani kao “odbjegli” kada su iznad dvostruke visine prosječnog stanja mora oko njih. Od dna do vrha mogu imati visinu od preko 30 metara i lako mogu oštetiti ili potopiti brodove. Orijaški valovi duž zapadne obale Sjedinjenih Država također su okrivljeni zbog toga što su ljude doslovno povukli u more, uključujući značajne fatalne incidente u Point Reyesu, plaži Maverick i Arcati u Kaliforniji te Depoe Bayu u Oregonu. Godine 2000. istraživački brod R/V „Ballena“ prevrnuo se kod Point Conceptiona u Kaliforniji, a 2006. godine M/V „Westwood Pomona“ naišao je na odbjegli val u zaljevu Port of Coos, pri čemu je ozlijeđena jedan osoba, a brod je oštećen.

Photo: Boris Kačan

Za ovu studiju, tim inženjera i oceanografa sa Sveučilišta u Southamptonu, zajedno s istraživačima iz Nacionalnog oceanografskog centra (NOC), pregledao je podatke iz 15 oceanskih plutača, sakupljane tijekom 20 godina, koje pružaju podatke o površini duž zapadne obale SAD-a, protežući se od Seattlea na sjeveru, do San Diega na jugu.

Otkrili su da, dok se „odbjegli“ valovi pojavljuju rjeđe, no postaju sve veći.

Podaci su pokazali da se slučajevi divovskih valova uvelike razlikuju, ovisno o području mora i vremenskom razdoblju. Međutim, tim je otkrio da su se slučajevi orijaških valova lagano smanjili, ali da se povećala njihova veličina.

Znanstvenici su istaknuli da su orijaški valovi češći te da ih je više u zimskim mjesecima. Zanimljivo je, međutim, da se događaju sve češće unutar mirnije morske pozadine.

– Teško je predvidjeti pojavu odbjeglih valova, ali razumijevanje kada i kako se te rijetke pojave događaju izuzetno su važni za pomorce, kako u pogledu sigurnosti brodova, tako i u pogledu ekonomije – rekao je Alex Cattrell, vodeći istraživač u studiji sa Sveučilišta u Southamptonu.

Photo: Jurica Gašpar

– Luke duž zapadne obale Amerike obrađuju gotovo polovicu trgovine kontejnerima u zemlji i, zajedno s brodovima povezanima s kalifornijskom naftnom industrijom, postoji velika količina aktivnosti tankera, teretnih, ribarskih i putničkih brodova u regiji – rekao je profesor Meric Srokosz iz NOC-a.

– Naše istraživanje može pomoći u informiranju tih industrija i predlaže da se, ako se podaci o orijaškim valovima pokažu korisnim, moraju uzeti u obzir geografske, sezonske i međugodišnje varijacije, umjesto da se oslanjaju samo na jednu vrijednost za cijelu regiju – dodaju istraživači.

gCaptain, Pomorac.net

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.