Život hobotnice

Hobotnice (Octopus vulgaris) su iznimno inteligentne životinje. Imaju vrlo razvijen mozak i živčani sustav, a sposobnost učenja i pamćenja im nalikuje kralježnjacima. Ipak, njihov način života se daleko razlikuje.

Vode samostalan život i nije rijetko da jedna hobotnica ne sretne drugu dok ne dođe vrijeme parenja. Obitavaju na dnu mora u obalnim područjima i traže skloništa u pukotinama stijena, gdje se nastanjuju jedno vrijeme. Vrlo su znatiželjne i iz svojeg skloništa izlaze istraživati i loviti  plijen. Hrane se svim životinjama koje mogu uloviti ili pronaći, najčešće ribama i rakovima.

Spolno sazrijevaju s oko godinu dana starosti. Traže partnera i mrijeste se tako što mužjak oplodi jaja unutar ženke. To može biti i do 400,000 jaja. Nakon mrijesta se razilaze. Mužjak ugiba nekoliko dana nakon mrijesta, a ženka polaže jaja u nakupine nalik grozdovima i skrbi se o njima tako što ih prozračuje. Kroz cijelo to vrijeme ženka ne jede i kad se jaja izvale ugiba od gladi.

Hobotnice se izvaljuju u obliku paraličinki. Za razliku od odraslih jedinki koje se slobodno kreću uglavnom po morskom dnu, paraličinke su planktonski oblik i gibaju se u stupcu vode nošene vodenim strujama. Ipak, nisu prave ličinke jer ne dolazi do metamorfoze. Paraličinke izgledom nalikuju malim odraslim hobotnicama i kako rastu spuštaju se na dno i traže zaklon.

Dorotea Lasić, studentica druge godine diplomskog studija Marikulture Sveučilišta u Dubrovniku

Iz serijala članaka napisanih u suradnji sa studentima i profesorima studija Marikulture Sveučilišta u Dubrovniku

PROČITAJTE JOŠ:

HOBOTNICA – 14 činjenica koje niste znali o ovom čudesnom glavonošcu
ETIČKA DVOJBA Trebamo li uzgajati inteligentne hobotnice?
Moj učitelj, hobotnica – Jedan od najgledanijih dokumentaraca godine
NEVJEROJATAN BIJEG Hobotnica se vratila u more iz akvarija kroz cijev dugu 50 m