2 min. čitanja

NEVJEROJATAN BIJEG Hobotnica se vratila u more iz akvarija kroz cijev dugu 50 m

NEVJEROJATAN BIJEG Hobotnica se vratila u more iz akvarija kroz cijev dugu 50 m
Foto: Wikimedia

Nevjerojatna akrobacija dogodila se usred noći u nacionalnog akvariju na Novom Zelandu, nakon što je zaposlenik navodno ostavio poklopac od akvarija gdje se nalazila hobotnica, tek malo otvorenim. Odlučna da pronađe put ka slobodi, hobotnica po imenu Inky nekako je ispala iz svog spremnika, prešla preko dna akvarija i kliznula kroz usku odvodnu cijev koja je vodila do mora.

Osoblje vjeruje da je Inky iskoristio priliku da se popne preko vrha svog staklenog kućišta, klizne niz bok spremnika i provuče se kroz podove od 2,5 metra do odvodne cijevi koja se ulijeva u more, prenosi The Guardian.

Foto: Nacionalni Akvarij u Novom Zelandu

Da bi to napravio, glavonožac je morao provući glavu veličine nogometne lopte kroz više od 50 m cjevovoda promjera manjeg od 15 cm.

Rob Yarrell, menadžer Nacionalnog akvarija Novog Zelanda je nakon bijega izjavio:

– Mislim da se ne radi o tome da je bio zadovoljan s nama ili usamljen, jer su hobotnice samotna bića. Inky je jednostavno znatiželjan dječak. Htio bi znati što se događa s vanjske strane. To je samo njegova osobnost. Kad smo sljedećeg jutra došli i njegov je rezervoar bio prazan, bio sam zaista iznenađen – rekao je Yarrell, koji nije pokrenuo potragu za Inkyjem.

– Hobotnice su fantastični umjetnici bijega – rekla je Alix Harvey, akvaristika iz Morskog Biološkog Udruženja u Engleskoj, za New York Times.

– Programirane su da noću love plijen i imaju prirodnu sklonost kretati se noću. Imaju složen mozak i odličan vid, a istraživanja su pokazala i da imaju sposobnost učenja i formiranja mentalnih karata. Zbog mekih tijela hobotnica mogu se  provlačiti kroz izuzetno uske prostore, a snimljene su i tako da prolaze kroz prolaze veličine promjera kovanica – ispričala je Harvey.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

HOBOTNICA – 14 činjenica koje niste znali o ovom čudesnom glavonošcu
ETIČKA DVOJBA Trebamo li uzgajati inteligentne hobotnice?
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.