2 min. čitanja

ŽIVI FOSIL U JADRANU Tijekom svoje parazitske faze uništi i do 18 kg ribe!

ŽIVI FOSIL U JADRANU Tijekom svoje parazitske faze uništi i do 18 kg ribe!
Foto: Aquarium Pula / Facebook

MLJET – Živi fosil, morska paklara (Petromyzon marinus), nađena je kako parazitira na jednoj oradi (cca 750 g) ulovljenoj 50 m od obale u uvali Saplunara na otoku Mljetu. Poznato je da parazitira i na mnogim drugim vrstama riba, ali i morskim sisavcima.

Morske zmijulje ili paklare gotovo se uopće ne razlikuju od njihovih predaka od prije 360 milijuna godina. Rasprostranjene su u sjevernom Atlantskom oceanu, Baltiku, zapadnom Sredozemlju i Jadranskom moru, pišu stručnjaci iz Aquariuma Pula.

Nekada je bila sasvim obična vrsta u istočnom Jadranu, naročito na ušćima velikih rijeka, Bojane, Neretve, Trebišnjice i Cetine, dok je danas rijetka te se najviše nalazi uz obalu Istre, osobito u Tršćanskom i Riječkom zaljevu.

Poput jegulja, početkom proljeća migrira iz mora u rijeke zbog razmnožavanja (jednom u životu). Mužjaci iskopaju gnijezda u koja ženke polažu i do 260.000 jajašca veličine manje od 1 mm. Sparivanje je u paru, nakon čega ugibaju.

Ličinački stadij (amocoetes) prije preobrazbe može trajati jako dugo, od 3 do 8, pa čak i do 18 i više godina, odnosno kad dosegnu duljinu od 10 do 20 cm, migriraju u more. U moru prožive još od 3 do 4 godine, do svoje spolne zrelosti. Žive u mulju, slijepe su, bez zubiju te se hrane se sitnim organizmima.

Nakon preobrazbe imaju oči i postaju paraziti na raznim ribama i morskim sisavcima. Tijekom parazitske faze 1 paklara uništi i do 18 kg ribe. Morska paklara prva je vrsta koja je iz Atlantskog oceana ušla u Velika jezera kroz kanale izgrađene za prolaz brodova.

Zbog nedostatka predatora i velikog broja pritoka koji su izvrsno stanište za razvoj ličinki paklara, u Velikim jezerima su se brzo proširile te uzrokovala veliku štetu na ihtiofauni Velikih jezera, posebno na populaciji jezerske pastrve. Unatoč tome što ima termolabilne toksine (otrovnu krv poput ugora, jegulje i murine) nakon termičke obrade može se koristiti za ljudsku ishranu. Uvrštena je u crvenu knjigu ugroženih vrsta RH u kategoriju Nedovoljno poznata (engl. DD data deficient).

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Neman iz dubina Jadrana koju ne želite u blizini
MORSKI STRAH I TREPET Ubili više mornara nego gusari i morski psi zajedno
Zmijolike zvijeri s dna Jadrana
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.