2 min. čitanja

Ženska hrvatska reprezentacija u ribolovu na samom je vrhu svjetskih ljestvica

Ženska hrvatska reprezentacija u ribolovu na samom je vrhu svjetskih ljestvica
Foto: HTV/Screenshot

Žene, odnosno njihove karijere u sportskom svjetskom ribolovu na zavidnom su nivou. Unatoč tomu što su nedavno u Tunisu osvojile broncu ekipno, još su prve na ukupnoj svjetskoj ljestvici.

U morskoj čaroliji ribolova danas su najbolje Jagoda Razum, Tea Sikirić, Ardena i Estera Bajlo, Ana Vučetić i Lovranka Marina Mavrinac Matulja, dvostruka svjetska prvakinja. Iza njih su klubovi, obitelj i profesionalni poslovi, iskustvo i organizacija. A one love s obale.

Dok je na obalama Irske lovila pišmoje i plosnatice, u Tunisu male ciple, ulov u Južnoafričkoj Republici, gdje je prvi put postala svjetska prvakinja, Marini je najdraži.

- Ulovila sam puno velikih riba, velikih morskih pasa. To je bilo gušt loviti. Ja bih znala doći, gledati u more i pokušati shvatiti kao da tražim nekakvog glavoča ili škuju, kao da je tipa kalenica, tako bih gledala ta mora u Africi. Onda bi mi Srećko rekao, "ma ča ti sad tu iščem", a ja sam odgovorila da pokušavam pročitati more - rekla je Marina Mavrinac Matulja, prvakinja svijeta u sportskom ribolovu SRD Zubatac Lovran.

Srećko, kao izbornik i trener sudjelovao je na trideset svjetskih, pet europskih prvenstava te dva kupa Europe. A odgojio je osam svjetskih prvaka, pojedinačno.

- Naravno da me veseli uspjeh naše Marine, cijele reprezentacije i muške naravno, koji su po prvi puta osvojili jednu medalju Svjetskog prvenstva u surfkastingu. Za žene mi nije ništa čudno da su opet osvojile medalju jer i prije početka ovog Svjetskog prvenstva na ovoj Fips ljestvici najsupješnijih reprezentacija Hrvatska je uvjerljivo prva. Tu se boduje zadnjih pet svjetskih prvenstava. A pojedinačano među prvih pet smo imali tri naše, rekao je Srećko Šobat, predsjednik ŠRD "ZUBATAC" Lovran.

Lovranskom Zubatcu pehare donose i juniori. Oni putuju diljem zemlje i uspješnim rezultatima vraćaju svaku uloženu minutu u edukaciju.

- Po ljeti smo uvijek vani, na moru, pa pokušavamo sve to iskoristiti. Kroz igru i zabavu lovimo ribu. Tako je počela i naša Marina i došla do svjetske prvakinje. Mi imamo već državnog prvaka. Naš Luka Pavičević je lani bio prvak države u kategoriji juniora, ove godine smo postali momčadski prvaci u kategoriji juniora. Tako da sva ta škola donosi svoje plodove. Mi smo svi sretni - rekao je Ivica Škec, trener juniora u ŠRD "ZUBATAC" Lovran

A Marina na prvenstvima najviše voli dobiti podršku juniora.

- To u meni daje jednu veću želju i snagu da dajem još više, jer mislim na svu tu dječicu na tom mojem Lovranskom mulu, našem Lovranskom mulu, gdje je bio taj isti moj pogled u to isto more, u tu istu ribu. Ta dječica su budućnost našeg kluba - ističe Marina za emisiju More.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.