4 min. čitanja

ZEMLJA GURMANIJA – GURMANLUK Napravite vlastiti mediteranski sirni namaz

ZEMLJA GURMANIJA – GURMANLUK Napravite vlastiti mediteranski sirni namaz
Foto: Željko Krnčević

U stvari, šta čovik iđe stariji, puno toga mu se u životu minja. Nešto nagore, a bar štogod nabolje. Znate ono kad se kaže – e, da mi je sada dati mladost i ovu pamet, ali ima i one – neće ga pitat starost di mu je bila mladost… E, pa svak se može u tome negdi naći. U ponekoj epizodi ili epizodici svog života. Ali, nećemo ode o tome jerbo bi svašta moglo izać na vidilo. Sve je to davno već opisano i u romanima i filmovima i pismama. Davno je Đole napisa svoga Pivca i stija se poneke Olivere.

A kako u svemu, tako i u spizi. Dođe tako čovik u neke godinice kad mu malo za sriću triba. Kad se nauči naći radost života u nekim malim stvarima. Naravno, kad mu je većina toga sređena po njegovoj miri, ali i po njegovom usudu, zavisno od toga šta mu je mira. Zavisno od toga jel ga mater rodila a ćaća napravija da ima noliku kuvertu s kojom se može cili pokrit. I onda u tim nekim godinicama sritan si uspjehom svojih najbližih i svojih suradnika, i svojim, naravno. I dalje se trudiš biti Čovik.

Foto: Željko Krnčević

Enti šta sam se da u filozofiranje. Štaš, godine. A tija sam samo reći kako je uz ovo napisano i uz naslijeđene gušte u radu nekog benignog dišpeta, srića u malim stvarima. Recimo ono, šta se tiče naše Gurmanije, kada te teta doktorica „baci“ na dijeticu, a ti uvik nastojiš naći neku bužu u zakonu.

Da bi privarija koga? A sebe. Tako se jedan moj prijatelj davno ostavlja duvana. A pušija je ka i ja, u stvari ćimbušija i do 4 škatule. I onda bi on posla ženu po kikirikije i grickalice u dućan, a on bi se sakrija sam od sebe u zahod i poćimbušija 5 komada na brzihen. Volija bi da ovo pročita.

Foto: Željko Krnčević

E, i onda ta dijetica. A kakoš je se skroz držat u blagdanskim danima. Nemoš. Onda sam ja lipo izmislija dva (polu)zdrava namaza i umjereni obročić za oproštaj od proteklih blagdana. Mogu odsad kuvat, ali nek drugi nek’ papaju.

Tako sam nekidan napravija dvi vrste sirnog namaza – u oba dva je svježi sir i sir iz jednog robnog centra, a zove se Adriatikum. Izvrstan je mogu vam reći. A i svježi je dobar, iz jednog drugog robnog centra, a nije ni skup. Manje od trijest kuna kil. Onda sam tu doda još biloga luka (još uvik ima) Putičanjskog i crvene aleva slake paprike mlivene.

Drugi sam napravija s istim sirevima, doda sitno nasickane slane inćune, sitno nasickane kapare i teke luka. Soli sam stavija samo teke, one krupne i mrvu bibera iliti papra. I lipo dobro izmišaš i namažeš na kruv, i ideš.

Foto: Željko Krnčević

A ovo drugo, za oproštaj od blagdanskog gurmanluka: bunceka šta je ostalo od nekidan (ka u Tome G.), kobasica šta smo ih radili u Matka, a po receptu mađioničara od kobasica Sine, kapulice ljute rađene u Planini i sira iz Birnja koji 7 jezika govori. Koga zanima, nek me pita kontakt. Uzeja sam dva, pa ću jednog još malo prosušiti i onda u ulje. Jedan komad, a ima oko kil i deset deka dođe 50 kunica. A izvrstan je.

I eto, mislim da se ne teta doktorica ne bi puno ljutila jer osim ono teke bunceka i inćuna sve je drugo dijetalno. E da, kanija sam u namaze ulja maslinovog i to onog vrhunskog (a kakvo će biti iz Dobrog Doca nego vrhunsko).

Foto: Željko Krnčević

Eto, ajmo se još sutra teke odmorit, štogod spremit pa prošetat, a onda u ponediljka punom parom u nove radne pobjede. Neka nam svima bude zdrava ova 2021. godina. Jer vidit ćete, šta ste stariji, sve manje vam za sriću triba…

Foto: Željko Krnčević

Željko Krnčević

Više recepata možete pronaći na stranici Zemlja Gurmanija – Gurmanluk.

PROČITAJTE JOŠ:

GURMANLUKOM PROTIV KORONE Sokol ulovija lignju
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.