3 min. čitanja

ZEMLJA GURMANIJA Carbonara ala oglavinale

ZEMLJA GURMANIJA Carbonara ala oglavinale
Foto: Željko Krnčević

Eto nisam duže već dugo uvatija vrimena štogod napisat. A kuvalo se, nije da nije. Onda ono bili u Italiji, pa donija pravi guanciale i pecorino, pa pripremali i bilo lipo. Ali nisam ga slika ni opisa. Onda se opet zaželili, ali diš kupit pravi guanciale. Jerbo, on je, kako kažu: “Svježi svinjski obrazi trljaju se solju, šećerom, crnim paprom, crvenom paprikom, a ponekad i timijanom, ružmarinom, češnjakom i/ili komoračom te suše barem mjeseca. Tijekom tog procesa izgube oko tridesetak posto originalne težine, dok se njezini okusi intenziviraju.“

I dok opet ne odem u Italiju, prova ja naći kod nas, i to u Maleša. Ali ne ovaj s posebnim tretmanom, nego lipu, dobru staru oglavinu. Slatku ki cukar – i nako bez kuvanja, i kuvana u raznim interijerima poput kupusa slatkog i kiselog, fažola, leće i lećice – ma svega; a i onako obično kuvana ka u Marende s kiselom ljutikom ili kapulicom – mmmmm...

Pa uzeja u Maleša teke manje od kila, a kolegica mi Kata donila pravoga Pecorina iz Italije.

I onda sam pripremija vako kako slijedi i to po Jopinoj riceti:

  • nariza oglavinicu na kockice i stavija u moj vok;
  • pustija da se lagano topi; uz to kuva špagetone i sedmicu;
  • izgrata Pecorina;
  • odvoija 5 žumanjaca od bjelanaca;
  • natuka u avanu papra u boji;
  • tome doda malo chilly papričice i to potomka one koju sam prije 3 godine kupija u Napulju;
  • zamutija žumanjca, papar i chilly;
  • rastopljenu oglavinicu izvadija a ostavija masnoću; procidija maništru, al' ostavija malo vode od kuvanja;
  • stavija maništru u onu masnoću, doda komadiće oglavine i malo malo vode od kuvanja;
  • lagano prokuvalo uz mišanje;
  • nadoda jaja i pecorino i dobro izmiša na laganoj vatri da se sve lipo sljubi; izvadija na pijat, posuja još s malo pecorina;
  • i onda smo pojili i bome uživali. Ispalo je puno lipo.

Sad baš opet jedva čekam kupiti onog oriđiđi guinciala i postupak ponovit s njim... Eto na... Život čine stvari male stvari.

Dobar vam tek!

Željko Krnčević

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.