3 min. čitanja

ZEMLJA GURMANIJA Bobu bob, a popu…

ZEMLJA GURMANIJA Bobu bob, a popu…
Foto: Željko Krnčević

Bob kao bob. Već smo ga kuhali i o njemu pisali. Najstariji za kojeg znamo sigurno u našim krajevima je onaj šta ga je papija onaj baja iz Vaćana u 8. stoljeću koji je pokopan u Vaćanima kod Skradina.

Naravski da će biti još govora o ovom prilipom plodu. A imamo i lipu uzrečicu koja veli kako triba „reći popu pop a bobu bob“. Kako bi na Korčuli rekli „Dosta je bilo maškerade. Va reć (valja reći) popu pop, a bobu bob!“ Iliti, reći svakome „u facu“ što ga ide, što stvarno mislimo o njemu, bez mnogo ulagivanja i „mazanja“. A je li dikod bolje reći „bobu pop, a popu bob“, odlučite sami. Mislim da će biti i puno bobova i puno popova u ova neka vrimena kad i bobovi i popovi kolo plešu. I to ne mutavo.

Foto: Željko Krnčević

Ali, ajmo mi vidit kako smo mi u Gurmaniju donili bob bez popa i šta smo od njega napravili. Dakle, nabavija bob priko mog prike Serđa. Lipi, po umjerenoj cijeni, ekološki uzgojen u Donjem polju. I danas sam se čuja sa Serđom. Da se vratija s mora, bacija mriže i da je uzeja gitaru i da će bacit Johnny B. Good i ići malo ubit oko. A moj Serđo je svira davnih godina u grupi TNT u Šibeniku. Lipa vrimena…

Foto: Željko Krnčević

E, i onda sam napravija klasiku – boba i maništre s ovogodišnjom slasnom bosanskom pancetom koja nije ćutila buru, ali zato je Obljajsku zimu. Osim onog u desertu sa zavajonom, malo sam se poigra i izaša iz klasike, i bome pogodija. Juhica – jedna vrsta.

Foto: Željko Krnčević

Važno je svakako da prije pripreme juhe, u kipuću vodu stavimo bob i kuhamo ga par minuta, procjedimo, malo ohladimo da nam ne bude pec, pec i odvojim meso boba od kožice. Pazimo svakako da meso ostavimo, a kožice bacimo. Dade se naći još mesa u kožicama pa je gušt mali i poćućati.

Foto: Željko Krnčević

A dalje ovako: na maslacu zažutimo kapulu – lipo, nježno, polako; dodamo temeljac (ja nisam imao ništa pri ruci pa stavio povrtni), bob i sol; žutimo desetak minuta dok bob ne omekša i dodamo dvi čikare Pecorina (može i koji drugi žešći ovčiji sir). Pustimo da prokuha a onda blendiramo. Ja sam mora pasirati na ruke jer je puka blender  Po želji dodamo soli i papra i poslužimo vruće posuto šjor Pecorinom.

Foto: Željko Krnčević

Pa onda nek bude i bob i pop, al’ nama bilo lipo.

Živija bob!

Više recepata možete pronaći na stranici Zemlja Gurmanija – Gurmanluk.

Željko Krnčević

PROČITAJTE JOŠ:

ZEMLJA GURMANIJA Paski, mladi izdanci češnjaka ili biloga luka
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.