3 min. čitanja

RUSI POVLAČE FLOTU IZ CRNOG MORA - Zelenski: "Potopili smo do sad 15 ruskih brodova i 12 oštetili!

RUSI POVLAČE FLOTU IZ CRNOG MORA - Zelenski: "Potopili smo do sad 15 ruskih brodova i 12 oštetili!
Foto: Screenshot

Ukrajinska vojska priopćila je u petak da su njezine operacije rezultirale uništenjem ukupno 15 ruskih pomorskih brodova na Crnom moru od početka ruske invazije i da je oštećeno još 12 brodova.

Ukrajina je pojačala napade na Crnom moru i na Krimu, koje je Rusija zauzela i pripojila 2014. Kijev je izvijestio o nizu napada na ratne brodove na Krimu i blizu njega ove jeseni, uključujući veliki desantni brod i podmornicu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskiy rekao je da je Ukrajina zahvaljujući pomorskim dronovima preuzela nadmoć na Crnom moru od Rusije primoravši je da povuče svoje ratne brodove.

- Prvi put na svijetu, na Crnom moru je krenula operirati flota pomorskih dronova, ukrajinska flota. Uspjeli smo preuzeti inicijativu od Rusije na Crnom moru - napisao je Zelenski na Telegramu.

- Možete prebrojati one koji su već onemogućeni. To je 15 uništenih i 12 oštećenih brodova. Nije sve to rezultat rada bespilotnih plovila, ali oni imaju dosta oštećenih brodova u svojim zaslugama - izjavio je glasnogovornik mornarice Dmytro Pletenchuk u televizijskim komentarima.

Pokretač nove vrste pomorskog ratovanja

Opisao je Ukrajinu kao "pokretača nove vrste pomorskog ratovanja" zbog kojeg je Rusija premjestila svoje pomorske snage na položaje do kojih je teže doći za ono što Kijev ima u svojstvu.

Rusija također trpi logističke probleme, kazao je, zbog toga što mora premjestiti brodove u Novorossiysk i povremeno u Tuapse, obje luke na istočnom krilu Crnog mora na jugoistok Krima i dalje od Ukrajine.

Rusija obično ne priznaje štetu na svojoj vojnoj imovini i kaže da odbija većinu ukrajinskih napada.

Ukrajinska vojska priopćila je da su njezine operacije koje su do sada izvedene na Crnom moru uključivale napade na sjedište ruske crnomorske mornarice u Sevastopolju i brodogradilište u Kerču, u kojima je oštećen brod koji se još nije pridružio floti.

U travnju 2022., nedugo nakon početka rata, ukrajinske snage potopile su krstaricu Moskvu, perjanicu ruske crnomorske flote, s domaćim protubrodskim projektilom Neptun. Rusija nikada nije priznala napad, kazavši kako je brod potonuo nakon velikog požara na brodu.

Ukrajinski predsjednik Zelenskiy nedavno je izjavio kako je Kijev uspio promijeniti odnos snaga na Crnom moru, preuzevši inicijativu Moskve koja Krim smatra strateški vitalnim za svoje interese.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Ukrajina za novu flotu mornaričkih dronova pokrenula crowfunding kampanju: “Za 250 tisuća dolara imenujte jedan!”
Ukrajina apelira na donatore diljem svijeta da joj pomognu u izgradnji flote mornaričkih dronova, nudeći onima koji daju 250 tisuća dolara ili više pravo da imenuju jedan od ovih bespilotnih brodova. - Mislim da apsolutno svi razumiju što je to i za što je potrebno. Svi su već vidjeli kako
RUSI SLUŽBENO POTVRDILI: “Moskva je na dnu mora” | | Morski HR
Ruska krstarica Moskva potonula je u “olujnom” Crnom moru, potvrdilo je rusko ministarstvo obrane. Rusi su teglili krstaricu do Krima gdje su je planirali popraviti nakon što je oštećena. Br
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.