1 min. čitanja

Zbog željezničke nesreće i preko 40 mrtvih, izbili prosvjedi

Zbog željezničke nesreće i preko 40 mrtvih, izbili prosvjedi
Foto: Unsplash

SVIJET - Zbog velikog broja mrtvih u jednoj od najgorih željezničkih nesreća u Grčkoj, u Ateni su izbili prosvjedi. Tragična ljudska pogreška uzrokovala je gašenje najmanje 43 života, uglavnom mladih.

Nakon što je obišao mjesto sudara putničkog i teretnog vlaka, grčki premijer Kyriakos Mitsotakis rekao je da sve ukazuje na tragičnu ljudsku pogrešku. Lokalni načelnik željezničke postaje optužen je za ubojstvo iz nehaja, a grčki ministar prometa podnio je ostavku.

Spasilačke ekipe nastavljaju potragu za preživjelima u nesreći koja se dogodila nešto prije ponoći u utorak. Putnički vlak koji je prevozio oko 350 ljudi sudario se tada s teretnim.

Nejasno je zašto su se dva vlaka našla na istom kolosijeku. Šef postaje, koji je zadužen za signalizaciju, negira krivnju i za nesreću okrivljuje mogući tehnički kvar.

Sindikati kažu da sudari imaju više čimbenika te da je nesreća istaknula kronične nedostatke, uključujući manjak osoblja, neispravne signalne uređaje i zastarjelu opremu, prenosi Index.

Prva četiri vagona putničkog vlaka iskočila su iz tračnica, a prva dva su se zapalila i gotovo su potpuno uništena, rekao je regionalni guverner Tesalije. Vlak je putovao iz Atene za Solun koji ima znatnu studentsku populaciju, a vjeruje se da je u njemu bilo mnogo studenata koji su se vraćali nakon praznika.

Zbog velike ogorčenosti u Ateni su izbili nasilni prosvjedi. Grci su bijesni na vladu koja je privatizirala tvrtku Hellenic Train, a koja trenutno upravlja svim putničkim i teretnim prometom na tamošnjim željeznicama. Diljem grada prijavljeno je nekoliko požara, ima materijalne štete, a policija je u svom postupanju morala koristiti i suzavac.

Dolina Tempe u kojoj se dogodila nesreća na zlu je glasu zbog nesreća. Godine 2003. u tom je području u autobusnoj nesreći poginulo 23 školske djece.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.