2 min. čitanja

Zbog onečišćenja zraka u Puli ne preporuča se duži boravak i aktivnosti na otvorenom

Zbog onečišćenja zraka u Puli ne preporuča se duži boravak i aktivnosti na otvorenom
Foto: Regional express

Na području Istarske županije, kao i u drugim dijelovima Hrvatske i Europe, nedavno su zabilježene visoke koncentracije ovih čestica.

Povišene razine lebdećih čestica (PM10 i PM2.5) u zraku, posebno tijekom zimskih mjeseci, predstavljaju važan problem za kvalitetu zraka i zdravlje građana. Na području Istarske županije, kao i u drugim dijelovima Hrvatske i Europe, nedavno su zabilježene visoke koncentracije ovih čestica. Ovaj fenomen povezan je s pojačanim emisijama plinova i čestica tijekom sezone grijanja, što se dodatno pogoršava nepovoljnim meteorološkim uvjetima, poput temperaturnih inverzija, magle i stabilnog vremena bez vjetra.

Kvaliteta zraka se na pokazatelje lebdećih čestica (PM10 i PM2.5) na području Istarske županije prati na automatskim postajama Kaštijun i Višnjan. AP Kaštijun vezana je uz ŽCGO Kaštijun i prati se od strane tvrtke Ekonerg d.o.o. iz Zagreba, dok je postaja Višnjan dio državne mreže i prati je Državni hidrometeorološki zavod, prenosi Regional express.

Uzroci koncentracija lebdećih čestica su pojačane emisije plinova i čestica tijekom sezone grijanja te nepovoljni meteorološki uvjeti, uključujući temperaturne inverzije, maglu i stabilno vrijeme bez vjetra

Utjecaj na kvalitetu zraka i zdravlje

Takvi uvjeti pogoduju zadržavanju zračne mase na jednom mjestu, što rezultira akumulacijom emitiranih čestica i povećanjem njihove koncentracije. Visoke razine lebdećih čestica mogu imati štetne posljedice po zdravlje stanovništva, posebno za osjetljive skupine kao što su djeca, trudnice, starije osobe, osobe s kroničnim bolestima dišnog ili srčano-krvožilnog sustava, osobe narušenog imunološkog sustava te pušači i pasivni pušači.

Kako bi se smanjio potencijalni štetni utjecaj povišenih koncentracija lebdećih čestica, stručnjaci preporučuju sljedeće mjere:

Izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom zraku, osobito uz prometnice, za osjetljive skupine građana.

Primjena propisanih lijekova za osobe s akutnim i kroničnim simptomima, te savjetovanje s liječnikom primarne zdravstvene zaštite u slučaju pogoršanja ili produljenja simptoma na razini dišnog ili srčano-krvožilnog sustava

Izbjegavanje nepotrebne dodatne izloženosti respirabilnim česticama iz drugih izvora, poput pušenja, korištenja kemikalija, ljepila, boja, lakova i sl.

Korištenje sredstava javnog gradskog prijevoza radi smanjenja osobnog izlaganja onečišćenju zraka.

Izbjegavanje ili smanjivanje grijanja na kruta goriva, kako bi se smanjile emisije čestica u atmosferu.

Ove preventivne mjere mogu pomoći u zaštiti zdravlja građana tijekom perioda povišenih koncentracija lebdećih čestica u zraku, kao i u drugim situacijama izvanrednih meteoroloških uvjeta. Važno je redovito pratiti podatke o kvaliteti zraka i pridržavati se preporuka stručnjaka kako bi se minimalizirali potencijalni štetni učinci po zdravlje, piše Regional express.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.