1 min. čitanja

Zbog neisticanja cijena voća i povrća ispred prodavaonice, trgovac kažnjen sa gotovo 700 eura

Zbog neisticanja cijena voća i povrća ispred prodavaonice, trgovac kažnjen sa gotovo 700 eura
Foto: Unsplash

MALI LOŠINJ - Novčanu kaznu od 663,61 eura izrekao je sud u Malom Lošinju trgovcu jer nije istaknuo maloprodajne cijene većeg broja artikala - voća i povrća - izloženih na prodaju ispred prodavaonice.

Sudac malološinjskog Prekršajnog odjela riječkog Općinskog suda odredio je i da je trgovac - obrtnik dužan platiti 26,54 eura na ime troškova prekršajnog postupka.

Sudski epilog je to slučaja u kojem je krivim za prekršaj iz Zakona o zaštiti potrošača oglašen 37-godišnji trgovac, piše Burin.

Sud je ocijenio dokazanim inkriminacije iz optužnog prijedloga Državnog inspektorata, Područni ured Rijeka, koji je vlasnika obrta teretio da 17. kolovoza prošle godine nije istaknuo cijene na nizu artikala izloženih na prodaju na javnoj površini ispred prodavaonice u Ulici Priko u Malom Lošinju. Bili su to, među, ostalim banane, grožđe, lubenice, dinje, rajčice, krastavci te drugo voće i povrće, ukupno 15-ak artikala.

Glavna rasprava na sudu održana je bez prisutnosti okrivljenika koji je uredno pozvan, ali se nije pojavio, niti opravdao svoj izostanak, a nije dostavio ni pisanu obranu. Sud je saslušao tržišnog inspektora koji je obavio inspekcijski nadzor u prodavaonici, a on je rekao da je tada utvrdio kako okrivljeni trgovac nije istaknuo maloprodajne cijene većeg broja artikala izloženih za kupce ispred prodavaonice.

Za 15-ak proizvoda uopće nije bila istaknuta cijena, pa je protiv trgovca podnesen optužni prijedlog, kazao je tržišni inspektor koji je naglasio da se slučaja vrlo dobro sjeća.

Malošinjski sud u svojoj presudi navodi da će se smatrati da je kazna od 663 eura plaćena u cijelosti ako okrivljeni trgovac uplati dvije trećine kazne (442,37 eura) u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude. Na presudu postoji pravo žalbe, a u tom slučaju će arbitrirati Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske.

B.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.