2 min. čitanja

Zbog maslina stradavaju milijuni ptica

Zbog maslina stradavaju milijuni ptica
Foto: pixabay / makamuki0 / Ilustracija

Pozivamo sve na spas ptica kupnjom hrvatskih maslina i maslinova ulja! Poručuje svima nama Udruga Prijatelji životinja.

Prijatelji životinja su neprofitna nevladina udruga čija je svrha promoviranje zaštite i prava životinja te vegetarijanstva, odnosno veganstva, kao etički, ekološki i zdravstveno prihvatljivog životnog stila.

Na svojim stranicama su, naime, objasnili kako je branje maslina danas, zbog tehnološkog napretka, i to u posljednjih nekoliko desetljeća doživjelo značajne promjene. Umjesto tradicionalnog ručnog branja pod dnevnim svjetlom, određene zemlje, koje su moćni izvoznici ovog ukusnog ploda, odlučile su se za noćno branje velikim strojevima.

Noćno branje je proces u kojem glomazni strojevi, nalik usisavačima, uz pomoć reflektora, usisavaju masline direktno s drveća. Problem nastaje kada ti isti strojevi osim maslina usišu i brojne ptice koje se odmaraju na granama. Naime, razne ptice selice tijekom svoje migracije koriste upravo stabla masline kako bi otpočinule prije povratka na put.

Foto: Prijatelji životinja / Facebook

Naglo probuđene, životinje se zbog zasljepljujućih reflektora i zaglušujuće buke ne uspijevaju snaći i poletjeti na sigurno, zbog čega dolazi do velikih stradanja.

Preciznije rečeno, samo u španjolskoj autonomnoj regiji Andaluziji noćno branje maslina izravni je krivac za smrt tri milijuna ptica selica godišnje. Osim Španjolske, noćno branje maslina prakticiraju i drugi veliki proizvođači poput Italije, Portugala i Francuske. Uz Španjolsku, podaci o smrtnosti dostupni su i za Portugal. Prema njihovim računicama, ovakav način berbe rezultira kobno za oko 100 000 jedinki godišnje. Treba naglasiti kako brojke nisu dostupne kada su u pitanju Francuska i Italija, stoga bi broj stradalih životinja prema nekim znanstvenim izračunima na godišnjoj razini mogao doseći brojku od deset milijuna.

Ove prakse u direktnom su sukobu s Direktivom o pticama, dokumentom Europske unije koji brojnim zaštićenim vrstama ptica jamči zakonsku sigurnost. Europska unija već je upoznata s ovim problemom. U planu je i u realizaciji zakonska zabrana noćnog branja maslina za Španjolsku, dok za ostale zemlje još nema takvih naznaka.

U Hrvatskoj i Grčkoj noćno se branja maslina ne prakticira i ptice nisu ugrožene, zbog čega apeliramo na sve da na ambalaži prije kupnje provjeravaju zemlju podrijetla!

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.