1 min. čitanja

Završeno ulaganje u sunčanu elektranu na krovu pulskog doma sportova

Završeno ulaganje u sunčanu elektranu na krovu pulskog doma sportova
Foto: Wikimedia

PULA - Fotonaponski sustav završen je prije roka, a trebao bi proizvoditi oko 500 MW h električne energije godišnje.

Isplatom potpore Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) u iznosu od oko 157 400 eura, zaključeno je ulaganje u sunčanu elektranu na krovu dvorane Doma sportova Mate Parlov u Puli snage 400 kW.

Uz dobavu i ugradnju sunčane elektrane, cijena razvoja tog fotonaponskog sustava uključivala je izradu projekta, ispitivanje mehaničke stabilnosti i otpornosti krovne konstrukcije, postavljanje nove hidroizolacije krova te stručni nadzor, za što je bilo potrebno izdvojiti nešto više od 488 tisuća eura. Od toga, oko 328 200 eura podmireno je iz kredita (s rokom otplate od 10 godina), gotovo 2 500 eura iz vlastitih sredstava, a ostatak subvencijom FZOEU-a.

Radovi, koje je izvodila tvrtka Solar Green Technology, završeni su prije predviđenog roka, a elektrana je početkom srpnja dobila potvrdu HEP ODS-a za trajni pogon. Stručni nadzor provodile su tvrtke Elput i Studio construct.

Prema procjenama, rok povrata ulaganja je sedam godina. Sunčana elektrana trebala bi proizvoditi oko 500 MW h električne energije godišnje, objavljeno je na stranicama Grada Pule.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.