3 min. čitanja

Završena 31. regata Sv. Nikole - srpskim jedriličarima valovi odnijeli jedrilice!

Završena 31. regata Sv. Nikole - srpskim jedriličarima valovi odnijeli jedrilice!
Foto: JK Vega

PULA - Trećeg dana međunarodne hrvatske jedriličarske regate Svetog Nikole - memorijal Vladimir Barbić u Jedriličarskom klubu Vega nije se jedrilo zbog nepovoljne vremenske prognoze. Finalni rezultati su ostali jednaki jučerašnjim.

Tijekom noći sa subote na nedjelju jedriličarima iz Srbije dogodila se nezgoda, vrijeme i valovi odnijeli su im dvije jedrilice klase ILCA s plaže ispred ferijalnog. Zahvaljujući brzoj reakciji regatnog ureda i aviokomapaniji Delić jedrilice su brzo locirane, jedna u blizini svjetionika Penede, a druga u blizini pulskog lukobrana, i uz pomoć gumenjaka neoštećene vraćene na obalu. Nakon početnog straha i panike, sve je na kraju uspješno završilo, ipak je Sveti Nikola zaštitnik pomoraca, a mladi jedriličari naučili su važnu lekciju.

Foto: JK Vega

S ukupno šest jedrenja pobjednik u najbrojnijoj klasi Optimist je Splićanin Bepo Duplančić iz JK Labuda, a Talijanka Margherita Martarelli iz SC Garda Salo je pobjednica među djevojčicama. U konkurenciji jedriličara do 12 godina pobijedili su jedriličari iz talijanskog kluba Bardolino Martino Paone Mittner u muškoj te Ginevra Rovaglia u ženskoj konkurenciji.

U klasama ILCA odjedreno je ukupno 7 jedrenja. Pobjedu u klasi ILCA 7 uvjerljivo je odnio Ukrajinac Valeriy Kudryashov, odmah iza njega je bio Oskar Madonich (također Ukrajinac), a jedini hrvatski predstavnik je Antonio Marendić na petom mjestu.

U klasi ILCA 6 pobjednik je Splićanin Lovre Bakotić iz JK Split, srebro je osvojio Mađar Sigmond Soma, a brončana je bila Sofia Naumenko iz Ukrajine (ujedno i pobjednica među djevojkama).

U klasi ILCA 4 pobjedu je odnio Talijan Lorenzo Ghirotti, drugoplasirana je bila Grkinja Tatiani Bougiatoti (ujedno i pobjednica među djevojkama), a trećeplasirani Vito Fili iz pulske Vege.

Ove godine su se, kao i lani osim pojedinačnih nagrade djelile i nagrade za najuspješniji klub u klasama Optimist i klasi ILCA tako da se zbroje pojedinačni rezultati takmičara, prijelazni pehar za najbolji klub dodjeljuje se u spomen na Vladimira Barbića, predsjednika Vege i jednog od začetnika ove regate. Prijelazni pehar u klasi Optimist, za koji se bodoju četiri najbolje plasirana jedriličara ili jedriličarke iz svakog kluba osvojili su jedriličari iz talijanskog Bardolina u sastavu Alberto Avanzini, Leandro Scialpi, Martino Paone Mittner, Ginevra Rovaglia). U klasi ILCA zbrajaju se rezultati najbolje plasiranih jedriličara i jedriličarke u klasama ILCA 4 i ILCA 6, pobjeda je i ovaj put ostala u rukama domaćina, a ekipu su činili Tedi Leonardelli, Lea Rakovac, Katja Rabak, Vito Fili.

Novost ove godine su i nagrade za fair play, koje su osvojili Porečanka Nika Fornažar iz JK Horizonta te Crnogorac Andrej Drakulovic iz JK Lahor. Nika je nagradu osvojila jer je se sama javila sucima koji su zaboravili upisati njen kazneni okret, čime je potencijalno naštetila sebi, jer druga kazna znači ujedno i diskvalifikacija. Nika je pokazala da su prave vrijednosti sporta i poštenje na prvom mjestu. Sličnu je napravio i Andrej koji je prijavio netočni rezultat. Nika i Andrej pokazali su da se dobro radi s mladim jedriličarima i da je jedrenje uistinu spot gentelmena. Ne zaboravimo, hrvatski jedriličari Pavle Kostov i Petar Cupać osvojili su za fair play potez na olimpijskim igrama u Pekingu nagradu Pierre de Coubertin kad su danskoj posadi kojoj je puknuo jarbol ustupili svoju jedrilicu, nakon čega su Danci osvojili zlatnu medalju.

Foto: JK Vega

Najvrijednije nagrade se tradicionalno dijele lutrijom, svaki klub koji nastupa s najmanje 4 jedriličara u klasi ulazi u bubanj i može osvojiti, karbonsku opremu za klasu ILCA ili novu jedrilicu klase Optimist. Nagradu za klasu ILCA izvlačio je Andrej Drakulović kao osvajač fair play nagrade, i izvukao iz prve svoj klub, pa je tako karbonska oprema završila u Lahoru. Izvlačenje za klasu Optimist, tradicionalno je spektakularnije jer je to najbrojnija klasa. Ove godine sretne dobitnike izvlačio je Bepo Duplančić, ukupni pobjednik i izvukao YC Adriaco iz Italije. Trener Tine Može koji tradicionalno sudjeluje na regati, kao jedriličar i kao trener nije skrivao zadovoljstvo.

Iz Vege se zahvaljuju svim volonterima: članovima kluba, roditeljima, prijateljima, simpatizerima, članovima ostalih istarskih klubova koji tradicionalno pomažu regatu; sucima, susjedima u sklopu kompleksa na mornaru na razumijevanju i ustupanju prostora, te naravno sponzorima i medijima na dugogodišnjem praćenju regate s mora i kopna. Upravo su krenule pripreme za 32. izdanje Svetog Nikole i 3. Memorijal Vladimir Barbić koji će se održati 7.-10.12.2023.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.