Zaustavljeno curenje plinovoda Sjeverni tok 2

Čini se da je jedan od dva puknuća plinovoda za zemni plin u Baltičkom moru prestao propuštati prirodni plin, priopćila je Danska energetska agencija.

Agencija je u subotu na Twitteru objavila da ju je tvrtka koja upravlja plinovodom Sjeverni tok 2 obavijestila kako se čini da se pritisak stabilizirao u plinovodu koji ide od Rusije do Njemačke.

- To ukazuje na to da je curenje plina u ovom plinovodu prestalo - priopćila je Danska energetska agencija.

Podmorske eksplozije koje su oštetile plinovode Sjeverni tok 1 i 2 ovog tjedna dovele su do velikog curenja. Norveški istražitelji kazali su kako je za eksplozije bilo potrebno nekoliko stotina kilograma eksploziva.

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je u petak Zapad za sabotažu plinovoda izgrađenih u Rusiji, što su Sjedinjene Države i njezini saveznici oštro opovrgnuli.

Sukobi SAD-a i Rusije nastavili su se kasnije na hitnom sastanku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u New Yorku koji je Rusija sazvala o napadima na naftovode.

U Washingtonu je američki predsjednik Joe Biden odbacio Putinove tvrdnje o plinovodu kao neobične.

ANALIZA SABOTAŽE SJEVERNOG TOKA Što je radila ruska mornarica i gdje je bila špijunska podmornica Belgorod?
Tri dužobalne linije plinovoda Sjeverni tok koje opskrbljuju Njemačku ruskim plinom pretrpjele su u ponedjeljak “neviđenu” štetu. Curenje plinovoda na dnu mora je rijetkost. Tri u isto vrijeme snažno sugeriraju na sabotažu. No, kako bi se to moglo postići? S dubinom od samo oko 70 metara, tajni ul…

- To je bio namjeran čin sabotaže. A sada Rusi šire dezinformacije i laži. Surađivat ćemo s našim saveznicima kako bismo došli do srži onoga što se dogodilo. Samo ne slušajte što Putin govori. Ono što govori da znamo nije istina - kazao je Biden.

Američki dužnosnici rekli su da Putinova tvrdnja pokušava skrenuti pozornost s njegove aneksije dijelova Ukrajine u petak.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Eksplodirao plinovod Sjeverni tok!
Danski i švedski seizmolozi tijekom posljednjih 36 sati zabilježili su snažne podmorske eksplozije pored plinovoda Sjeverni tok, objavila je Švedska javna televizija SVT. Prva eksplozija zabilježena je oko 02.03 u noći s nedjelje na ponedjeljak, a druga u 19.04 u ponedjeljak navečer. Upozorenja o…