2 min. čitanja

VIDEO Eksplodirao plinovod Sjeverni tok!

VIDEO Eksplodirao plinovod Sjeverni tok!
Foto: Ministarstvo obrane Kraljevine Danske

Danski i švedski seizmolozi tijekom posljednjih 36 sati zabilježili su snažne podmorske eksplozije pored plinovoda Sjeverni tok, objavila je Švedska javna televizija SVT.

Prva eksplozija zabilježena je oko 02.03 u noći s nedjelje na ponedjeljak, a druga u 19.04 u ponedjeljak navečer.

Upozorenja o istjecanju plina Sjevernog toka stigla su iz švedsje Pomorske uprave u ponedjeljak oko 13.52 odnosno 20.41 sati, a zatim nakon što su brodovi uočili mjehuriće na površini.

Danske oružane snage objavile su video snimku na kojoj se može vidjeti kako se na površini Baltičkog mora iznad plinovada Sjeverni tok 1 i 2 pojavljuju mjehurići.

Danska vojska objavila je snimku istjecanja plina iz Sjevernog toka.

Zabranjena plovidba u krugu od 5 nautičkih milja

Danci su objavili da curenje plina predstavlja opasnost te zabranili plovidbu u krugu od pet nautičkih milja od mjesta gdje su se dogodili incidenti.

Teroristički napad?

Ukrajinske vlasti kazale su da je rupa na plinovodu Sjeverni tok rezultat terorističkog napada koji je organizirala Rusija, prenosi AFP. To je kazao savjetnik Zelenskog Mihajlo Podoljak. Kaže da Rusi time žele destabilizirati Europu pred zimu. Nije ponudio dokaze za svoje tvrdnje.

Prema izvještaju lista Tagesspiegel, u Berlinu su uvjereni da se radi o sabotaži, to jest da su plinovodi namjerno oštećeni. "Nemamo dovoljno mašte da zamislimo scenarij koji ne podrazumijeva ciljani napad", rekao je izvor upoznat s analizom vlade i saveznih agencija. "Sve govori da ovo nije slučajnost."

- Tumačimo da su eksplozije najvjerojatnije izazvane nekim oblikom detonacije - rekao je Peter Schmidt iz Švedske nacionalne seizmografske mreže.

Seizmolog Björn Lund ranije je rekao da se na području na kojem je uočeno curenje plina nije područje na kojem se inače izvode vojne vježbe. Lund je rekao da Švedski seizmološki zavod obično zaprimi informacije o planiranim podvodnim eksplozijama, ali da im ovaj puta ništa nije javljeno. Lund kaže da je jedna eksplozija bila magnitude 2,3.

Danska je poslala ekološki brod na mjesto nesreće, javlja Danski radio. Još nije poznato koliko je opsežno istjecanje plina, ali postoji zabrinutost da bi to moglo naštetiti klimi jer bi metan mogao iscuriti u atmosferu.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.