1 min. čitanja

Zatvorili vjetroturbine na moru kako bi spasili ptice selice

Zatvorili vjetroturbine na moru kako bi spasili ptice selice
Foto: Unsplash

Nizozemska isključuje vjetroturbine u Sjevernom moru kako bi pomogla pticama selicama da tijekom vrhunca migracije sigurno prolaze.

Turbine na vjetroelektranama u Borsseleu i Egmond aan Zeeu zaustavljene su tijekom vikenda na četiri sata nakon što je predviđen priljev ptica u to područje.

Nizozemska tvrdi da je prva u svijetu zatvorila vjetroturbine na moru kako bi pomogla pticama selicama da sigurno prolaze.

Vlasti su priopćile da je postupak unaprijed dogovoren s vlasnicima projekta i mrežnim operaterom TenneT, prenosi Recharge.

Turbine će tijekom razdoblja migracije noću raditi s "najviše dva okretaja u minuti". Ovo je pilot inicijativa prije potpune provedbe plana koja starta od jeseni ove godine.

- Ovo je prvi put na međunarodnoj razini, nigdje u svijetu se vjetroelektrane na moru ne zatvaraju kako bi se zaštitile ptice tijekom masovne migracije. Sve uključene strane dobro su surađivale i ovo omogućile u relativno kratkom vremenu - izjavio je nizozemski ministar energetike Rob Jetten.

Zaštita ptica pojavila se kao ključno pitanje u masovnom širenju vjetroelektrana u Sjevernom moru pri čemu samo Nizozemska cilja na 70 GW do 2050.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Umjetna inteligencija smanjuje rizik stradavanja ptica zbog vjetroelektrana
Čini se da vjetroelektrane i ptice uče koegzistirati. Naime, s umjetnom inteligencijom za praćenje ptica i turbinama koje se zaustavljaju prije no što dođe do sudara, vjetroelektrane će biti sigurnije nego ikad. U vodama jezera Ijssel u Nizozemskoj smješteno je niz turbina koje energijom napajaju 5…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.