2 min. čitanja

Zašto su šparoge tako skupe i zašto im cijena raste?

Zašto su šparoge tako skupe i zašto im cijena raste?
Foto: HTV Dnevnik

Sezona berbe šparoga započela je s prvim toplijim danima. Za tu mnogima omiljenu proljetnu namirnicu treba izdvojiti i ne baš malo novca, posebno ako se uzme u obzir da šparoge nije potrebno uzgajati. Za razliku od lani kada je cijena vezice dosegnula 6 eura, ove godine na pojedinim tržnicama prodaju se i za 10, a negdje i nevjerojatnih 15 eura.

- Ima zlato moje šparoga. Pošto su? Od tri, četiri, pet šest eura, ovisi koliki je snop - objašnjava prodavačica Marija.

Većini je to previše. Ali za povremeni užitak neki će posegnuti u novčanik.

- Preskupe su. A u odnosu na prošlu godinu? Tu je, isto tako, ista je bila cijena, nije bila ništa jeftinija - kaže Jelka.

Zašto su šparoge tako skupe i zašto im cijena raste - pitaju se mnogi.

- Teško ih je i brati i nema ih zapravo. Mladi neće da beru, a stari ne mogu i to je to - ustvrdila je prodavačica Rada.

- Treba malo otići pa tražiti i osjetiti tu ljepotu traženja kad te noge bole i kad padneš i podereš ruke na draču. I onda vidjeti jel' to skupo ili nije - kaže Giovanni.

Brojni Zadrani dijele njegovu strast. U gradskoj park-šumi počela je potraga za prvim izdancima. Šparoga po šparoga - ručak. I još k tomu, kažu, jedan od najzdravijih.

Bogate su antioksidansima, prirodni su diuretik ali i afrodizijak. Šparoge su posljednjih godina na meniju brojnih restorana. U zadarskim restoranima pričekat će još jednu kišu da ih bude više i da im cijena padne, a zatim ih ponuditi u različitim kombinacijama, piše HRT.

Ugrizao ga poskok dok je brao šparoge
GALIŽANA - Dok je brao šparoge, Istranina Marina Capolicchija iz Galižane ugrizao je poskok. No, on je ubrao još nekoliko šparoga, presvukao se i tek potom otišao u bolnicu. U bolnici su mu rekli da im je ovo prvi takav slučaj ove godine. Pitali su ga i hoće li opet

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.