3 min. čitanja

MOGLO SE HODATI PO DNU LUKE! Zašto se prije uragana kod Floride more najprije povuklo?

MOGLO SE HODATI PO DNU LUKE! Zašto se prije uragana kod Floride more najprije povuklo?
Foto: Youtube / Twitter / Screenshot

Kad je uragan Ian jučer navečer stigao do Floride te su se ulice mnogih gradova našle pod vodom, plitka uvala Tampa Bay na zapadnoj obali države jezivo se pretvorila u golemu blatnu ravnicu.

Razine mora su u nekim dijelovima bile toliko niske da se moglo hodati po dnu luke. Primjerice, u Tampa Bayu je razina mora pala za čak 1.8 metara. Isti fenomen zabilježen je i na drugim plažama i lukama na zapadnoj obali Floride.

No, stručnjaci upozoravaju da nije dobra ideja prošetati se takvim područjem i upijati nesvakodnevne prizore jer se ne radi o oseci. Do ovakvog povlačenja vode dolazi zbog takozvanog obrnutog olujnog vala te će se sva nestala voda u jednom trenutku vratiti, piše Science Alert.

Zašto snažan uragan poput Iana, koji obično uzrokuje značajne poplave, usisava more na nekim plažama ili lukama? Odgovor je - sve ovisi o smjeru vjetra.

Ovisno o tome gdje se nalazite u odnosu na olujni vrtlog, njegov snažan zračni tlak utječe na promjenu razine mora; bilo da je podiže uzrokujući razorne olujne valove ili, kao u ovom slučaju, smanjuje.

Budući da se uragan Ian nalazi na sjevernoj polutci, vrti se u smjeru suprotnom od kazaljke na satu. Kada se približavao Floridi s juga, njegovi vjetrovi su gurali morsku vodu dalje od obale. No, nakon što oluja prođe, vjetrovi s istočnih i donjih predjela stvorit će razlike u tlaku koje će ponovno usmjeriti more prema obali.

Guverner Floride Ron DeSantis kazao je da su poplave u nekim područjima već dosegle razinu od 3.6 metara te da uzrokuju valove koji mogu biti opasni po život.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Uragan Ian prelazi u tropsku oluju s vjetrom od oko 105 km na sat - Za sad 2 poginulih, 40 nestalo
Uragan Ian, koji je katastrofalno pogodio obalu Floride u Sjedinjenim Državama u srijedu, jedan je od najjačih uragana ikad zabilježenih u Sjedinjenim Državama. Društvenim mrežama kruže slike ljudi bačenih jakim vjetrom i morskih pasa na poplavljenim gradskim ulicama nakon što ih je uragan doslovno…
Strahoviti uragan prešao preko Floride - Guverner traži proglašenje katastrofe
Uragan Ian, čiji su vjetrovi puhali 185 km/h stigao na američko kopno na obali Cayo Coste, na jugozapadu Floride, u 15.05 sati po mjesnom vremenu (21.05 sati po srednjoeuropskom), navodi američko Nacionalno središte za uragane (NHC), dodajući da je prouzročio katastrofalne poplave. Na Saffir-Simpson…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.