3 min. čitanja

Strahoviti uragan prešao preko Floride - Guverner traži proglašenje katastrofe

Strahoviti uragan prešao preko Floride - Guverner traži proglašenje katastrofe
Foto: Twitter / Screenshot

Uragan Ian, čiji su vjetrovi puhali 185 km/h stigao na američko kopno na obali Cayo Coste, na jugozapadu Floride, u 15.05 sati po mjesnom vremenu (21.05 sati po srednjoeuropskom), navodi američko Nacionalno središte za uragane (NHC), dodajući da je prouzročio katastrofalne poplave. Na Saffir-Simpsonovoj ljestvici, po svojoj snazi kategoriziran je u 4. od 5 kategorija.

Meteorolof Mike Seidel, koji radi za američki Weather Channel, objavio je dramatičnu snimku iz Fort Myersa, na kojoj se vidi strahovit vjetar koji prelazi preko Floride.

- Nisam iskusio ništa blizu ovome u dulje od 30 godina - napisao jena Twitteru.

Nešto kasnije oluja je postupno oslabila na uragan prve kategorije s maksimalnim stalnim vjetrovima oko 90 km / h, ali jaka kiša nastavila je padati, a upozorenja o olujnim udarima ostala su na snazi.

Nacionalni centar za uragane upozorio je na "po život opasne olujne udare, katastrofalne vjetrove i poplave na poluotoku Floridi", a milijuni su pod naredbom za evakuaciju.

Guverner Floride traži pomoć

Uragan Ian izazvao je goleme poplave na Floridi, zbog čega je guverner Ron DeSantis od američkog predsjednika Joea Bidena zatražio da odobri proglašenje velike federalne katastrofe. Proglašenje tog stanja omogućilo bi značajnu pomoć američkih federalnih agencija cijeloj Floridi.

Iako zasad nema službenih izvještaja o poginulima ili teško ozlijeđenima, nepoznat broj ljudi, koji su dolazak uragana odlučili provesti u svojim kućama umjesto da se evakuiraju, još uvijek je nedostupan.

"Hitne službe zasad ne mogu do njih", rekao je guverner i uputio građane na Fond za katastrofe koji je osnovan kako bi pomogao građanima u vrijeme katastrofe.

Proglašeno izvanredno stanje u Georgiji, Južnoj i Sjevernoj Karolini i Virginiji

Georgia, Južna Karolina, Sjeverna Karolina i Virginia pod izvanrednim su stanjem u iščekivanju uragana Ian.

Guverner Georgije Brian Kemp objavio je izvanredno stanje u utorak, a guverneri ostalih triju država objavili su isto u srijedu. Proglašenjem izvanrednog stanja, države mogu rasporediti resurse za hitne slučajeve kako bi se pripremile za potencijalne teške vremenske uvjete u narednim danima.

Nakon što je pogodio obalu s vjetrovima od 150 - 180 km / h, Ian spada u najjače oluje koje su pogodile zapadnu obalu poluotoka Floride, prema CNN-ovom meteorologu Brandonu Milleru.

Oluja bi se mogla svrstati među prvih pet uragana koji su pogodili poluotok, izjavio je u srijedu guverner Ron DeSantis.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO/VIDEO Floridi prijeti najjači uragan u posljednjih 100 godina - Otvoreno više od 175 evakuacijskih centara
Američki Nacionalni centar za uragane predviđa da bi uragan Ian mogao postati uragan četvrte kategorije s vjetrovima do 200 kilometara na sat i s katastrofalnim posljedicama, prije nego se počne kretati prema obali na jugozapadu Floride. U srijedu ujutro oluja s vjetrovima jačine oko 60 kilometara…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.