3 min. čitanja

ZAŠTO I KAKO SU STRADALI? Petnaest godina od kornatske tragedije

ZAŠTO I KAKO SU STRADALI? Petnaest godina od kornatske tragedije
Foto: NP Kornati

Već je 15 godina prošlo od kornatske tragedije i kobnog 30. kolovoza kada su, gaseći požar na otoku Kornatu, poginula 12-orica vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog. Preživio je jedino Frane Lučić, ali s teškim ozljedama. U Spomen-parku na Kornatu u 11 sati počet će komemoracija za stradale vatrogasce. Uz obitelj i prijatelje, kolegama će počast odati i vatrogasci iz cijele zemlje.

Što se dogodilo na Kornatu

Toga dana prije 15 godina s Kornata je stigao poziv Centru 112: "Dobar dan! Recite mi, pošaljite neki kanader, na Suhu Puntu, kuće već gore, u Kornat, molim". No nisu gorjele kuće. Samo suha trava i nisko raslinje. Na poziv su se odazvali. Činilo se, u još jednu rutinsku akciju gašenja. A onda šok. "Šango, ovako, reci Mići da ovi do daljnjega ostaju tamo, ima velikih problema, ima ranjenih, navodno ima i mrtvih, neki su ostali dolje".

- Onda sam nekako šakama čičak otkačija, nekako ga izvadija, zubima otipka 93 broj, stisa za zvati i nije bilo signala. (...) bili smo strašno žedni, Tomislav je iša puzeći, nije čep mogao otvoriti. (...) Onda je dopuza po kamenju Ante Juričev, uzeja kamen i tuka po naprtnjači - tako je raspara, tako smo izvadili napitke - svjedoči Frane Lučić, jedini preživjeli vatrogasac s Kornata, prenosi HRT.

Ajka Crvelin, majka Ante i supruga Ivice, vatrogasaca poginulih na Kornatu, rekla je da joj ni na kraj pameti nije bilo da bi se nešto moglo dogoditi. Zvala je sina, pa supruga - obojica su bili nedostupni. Satima su na kornatskoj hridi čekali pomoć. I spašavanje traje satima - put do bolnica za neke i 11 sati. 12-torica poginulih, među njima dva maloljetnika i jedan civilni ročnik.

Za niz propusta 13 godina sudi se samo jednom, bivšem županijskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici. Dva suđenja i oslobađajuće presude. Na ponovljenom suđenju sudsko vijeće jasno utvrđuje, krivci nisu optuženi. Ali novih optužnica nema. Ni odgovornih, ni odgovora.

Od čega su stradali?

Za Franu Lučića riječ je o NATO-ovoj bombi. Različite skupine stručnjaka ponudile su pak različite odgovore: eruptivni požar, izgaranje nehomogene plinske smjese, požar s eruptivnim efektom. Dio obitelji i dalje misli - zalio ih je kerozin iz helikoptera, što je sudsko vijeće isključilo. Uzrok stradanja tako je i 15 godina poslije - nepoznat. Baš kao i krivci za niz propusta. Maloljetnici na požarištu, vatrogasci bez obuke u desantu, kašnjenje pomoći, nekoordinirana akcija spašavanja, samo jedan kanader na raspolaganju.

- Kornatska tragedija se zaboravila. Kornatske tragedije sjete se na godišnjicu i to je sve. Državno odvjetništvo je preko mene opralo i zataškalo sve institucije, sve propuste. Ni moj sustav danas još uvijek nije sa mnom razgovarao i tražio od mene sudsku dokumentaciju, kaže bivši županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Slavica.

Nakon što je Vrhovni sud potvrdio drugu oslobađajuću presudu, Slavica sad tuži državu. I dio obitelji ne odustaje. Prije jednu godinu podnijeli su ustavnu tužbu, ali i pojedinačni zahtjev Europskom sudu za ljudska prava. I dalje traže odgovore, no nakon 15 godina sa sve manje nade.

Borka Juras Slamić

PROČITAJTE JOŠ:

ZAŠTO SU NASTRADALI? Pogledajte potresni dokumentarni film: Kornatska tragedija | | Morski HR
Prošlo je desetljeće od pogibije 12 uglavnom mladih vatrogasaca na otoku Kornatu. Što je dovelo do najveće tragedije u hrvatskoj povijesti vatrogastva, do kraja nije uspjela riješiti niti predugi
Vrhovni sud pravomoćnom presudom oslobodio Slavicu odgovornosti za kornatsku tragediju | | Morski HR
Vrhovni je sud donio presudu kojom je odbio žalbu državnog odvjetnika i potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Zadru kojom je Dražen Slavica oslobođen odgovornosti za kornatsku tragediju u
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.