3 min. čitanja

ZAŠTITNICA POMORACA “Gospa od Škrpjela nije samo sveto mjesto, već istinska Kraljica Jadrana”

ZAŠTITNICA POMORACA “Gospa od Škrpjela nije samo sveto mjesto, već istinska Kraljica Jadrana”
Foto: Boris Dragojević

PERAST – Na blagdan Velike Gospe, vodimo Vas u samo srce Bokokotorskog zaljeva ispred baroknog Perasta nalazi se Gospa od Škrpjela. U zavjetno svetište Peraštana, Kotorana i dobrog dijela hrvatskih pomoraca, prošetat ćemo kroz priču i slike Borisa Dragojevića.

Zavjeti koji su gradili otočić i svetište

Odlazeći na svoja duga, u to vrijeme često i opasna putovanja, pomorci su imali običaj da se zavjetuju Gospi od Škrpjela. Obećali su joj se na neki način zhvaliti ako se živi i zdravi vrate s plovidbi diljem svjetskih mora. Da je ovo zavjetno mjesto bilo popularno diljem cijele obale, svjedoče i arhivske sheme brodova koji su nosili njezino ime. Od 16. stoljeća do danas bilo ih je oko 150.

U početku, njihov zavjet sastojao se u tome da daju doprinos i izgrade ovaj otočić, pa su donosili kamen po kamen iz raznih dijelova svijeta i otok bi rastao. Nakon toga, na njemu su sagradili zavjetnu crkvu, a onda je, od putovanja do putovanja, opet zavjetima, obogatili. U znak zahvalnosti, vraćajući se sa dalekih putovanja donosili su joj darove, najskuplje i najskupocenije predmete iz cijeloga svijeta – kineske vaze, porculan, zlato i srebro. Svaki od ovih darova ima i svoju neprocjenjivu priču.

Umjetnik čija su inspiracija Bogorodica i Jadran

Skroman u priči o sebi, Boris Dragojević pravo bogatstvo priča kroz slike koje radi.

– Rođen sam na Cetinju,u Zagrebu kao osnovac počeo crtati i bojati, kasnije završio Likovnu akademiju i magistarske studije u Beogradu. Moja trajna inspiracija je Jadransko more, točnije Boka Kotorska i morski sadržaji. Kao najčešći motiv na mojim slikama je Gospa od Škrpjela, ne samo zato što je to za mene više nego sveto mjesto, već i zato što je to istinska Kraljica Jadrana.

Gospa i more zaposjeli su tvoju slikarsku tematiku. No kao da si razvio i neki svoj vlastiti stil. Što pričaju tvoje slike?

– Možda zato što proživljavam more dublje nego većina slikara otuda se moje slike u nečemu razlikuju od ostalih slikara. Ne radi se tu o nekom posebnom zanatu, jer ga imaju i drugi već o jasnom zovu mora,vjeri i ljubavi.

Kad bi se tvoj stil mogao opisati kroz jednu misaonu rečenicu, kako bi to izgledalo?

– Moj stil ima momente fantastike ponekad, no mislim da bi primjeren naziv za stil bio hiperrealizam, magični realizam ili kako ga tko već zove.

Upravo povodom današnjeg blagdana Vele Gospe i Dragojević je darovao Crkvi zavjetnu sliku raspela nad ambisom.

Dragojević je i u Hrvatskoj imao brojne izložbe, pa je za očekivati kako ćemo njegove slike vidjeti opet negdje uživo. Do tad se zaustavite na trenutak kroz fantastičnu formu i spoj Jadrana i Bogorodice.

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.