3 min. čitanja

ZASADI STABLO, NE BUDI PANJ Poreč nastavlja s akcijom sadnje – Ove godine novih 500 sadnica

ZASADI STABLO, NE BUDI PANJ Poreč nastavlja s akcijom sadnje – Ove godine novih 500 sadnica
Foto: Grad Poreč

POREČ – I ove godine Poreč će se pridružiti hvalevrijednoj akciji kolektivne sadnje drveća „Zasadi stablo, ne budi panj“. Naime, Udruga “Zasadi stablo, ne budi panj!” nastavlja uspješnu prošlogodišnju kampanju sadnje stabala u Republici Hrvatskoj, u kojoj je više od 20.000 raznovrsnih sudionika diljem Hrvatske zasadilo 60.000 stabala u tri dana. Ovogodišnja akcija, prvotno planirana za prvi tjedan prosinca, zbog epidemiološke situacije prebačena je na ožujak, no svi oni koji su spremni, sadnju stabala mogu početi i ranije, napominju iz Udruge, stoga će se u Poreču akcija provoditi u tjednu od 23. do 29. studenog 2020., a u planu je posaditi i podijeliti sveukupno 500 sadnica.

– Nakon što je prošlogodišnja akcija izazvala veliki interes javnosti, drago mi je da i u ovoj godini možemo nastaviti s pozitivnom praksom – rekao je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, napomenuvši kako u Poreču svake godine postoje redovne aktivnosti održavanja i obogaćivanja zelenog fonda u proljetnom i jesenskom periodu, a ova će akcija biti prilika za dodatno oplemenjivanje gradskih oaza i jačanje svijesti o potrebi za očuvanjem i zaštitom prirode.

– Bitno nam je voditi računa o zelenim površinama i to je nešto po čemu je Poreč poznat, pogotovo jer su neka stabla nastradala u nevremenu ili su zbog dotrajalosti ili praktičnih razloga bilo potrebno ukloniti. No, za svako srušeno stablo posađeno je više novih te se kroz prostorni i generalni urbanistički plan vodi računa o uravnoteženosti zelenih i građevinskih površina. Samo na javnim površinama, ne uključujući privatne parcele, ima više od 50 posto zelenila na urbanom području, dok na širem području prelazi i 80 posto.

Foto: Grad Poreč

Kolektivna sadnja drveća u Poreču podijeljena u dva dijela: prvi dio održava se od 23. do 29. studenog, kada sa sadnjom drveća počinju mjesni odbori. Naime, predstavnici Odjela za komunalni sustav s predstavnicima mjesnih odbora obišli su njihova područja i predložili vrstu stabala i mirolokacije za sadnju, poput mjesta na kojima su stabla nedavno stradala zbog nevremena, te dječjih ili polivalentnih igrališta. Od stablašica će prvenstveno biti zastupljene domaće kulture, ali bit će tu i manje zastupljenih vrsta.

Drugi dio akcije provest će se u petak, 27. studenog s početkom u 9 sati na Velikom gradskom parkiralištu. Tada će se svim zainteresiranim sugrađanima besplatno podijeliti preko 300 sadnica autohtonih stabala koja će zasaditi na svojim područjima.

Za ovu su akciju rezervirana sredstva u gradskom proračunu, a realizaciji će se pridružiti i djelatnici komunalnog poduzeća Usluga Poreč koji će razvoziti sadni materijal i pomoći u sadnji i gnojidbi stablašica.

– Lani se sadilo posvuda: od dječjih vrtića i škola, do igrališta, šetnica i plaža, a između ostalog, posađene su vrste poput lovora, ladonje, borova, hrasta crnike, kestena, smokava, badema i drugih vrsta. Obogaćivale su se šume oštećene tijekom ljetnih nevremena, a na nekoliko mjesta zasađeni su i drvoredi. U akcijama su sudjelovali predstavnici mjesnih odbora, mještani, te veliki broj djece. Baš zato i ove godine pozivamo sve zainteresirane – bilo da se radi o tvrtkama, udrugama, klubovima ili pojedincima – da nam se pridruže i sadnjom stabla pomognu u stvaranju još ljepšeg i zelenijeg Poreča, u čijoj će hladovini uživati generacije koje tek dolaze – zaključio je Peršurić.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

“Zasadi stablo, ne budi panj” – Upute građanima za sadnju drveća
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.