1 min. čitanja

Započeli radovi na LNG terminalu u Baltičkom moru

Započeli radovi na LNG terminalu u Baltičkom moru
Foto: K Line

Započeli su preliminarni radovi na dva terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG) istočno od njemačkog otoka Rügen u Baltičkom moru, a s njima i istraživačke aktivnosti uoči gradnje dva terminala, objavila je u nedjelju energetska kompanija RWE, unatoč lokalnom političkom protivljenju.

Glasnogovornik tog energetskog diva sa sjedištem u Essenu odgovarajući na pitanje njemačke novinske agencije dpa opisao je te aktivnosti kao "samo istraživačke". Dopuštenje je izdao Ured za plovne putove i brodarstvo Baltičkog mora, rekao je, prenosi portal Energetika.

Radovi se izvode u sklopu ugovora koji je pokrenula Savezna vlada kako bi se okončala prethodna velika ovisnost zemlje o ruskom prirodnom plinu koji se isporučuje izravno plinovodom duž dna Baltičkog mora.

Dva broda trenutačno izvode istraživačke radove, istaknuo je.

- Uobičajeno je da se s odobalnim projektima provodi pažljiva inspekcija morskog dna i podzemlja - izjavio je. To uključuje pronalazak streljiva iz Drugog svjetskog rata.

Radovi u sezoni mrijesta haringe

Udruga Njemačka pomoć za okoliš (DUH) kritizirala je radove koji izazivaju zabrinutost u popularnim odmaralištima Rügena zbog gradnje terminala samo nekoliko kilometara od plaža.

Vlada sjeveroistočne pokrajine Mecklenburg-Zapadno Pomorje u kojoj se nalazi taj LNG terminal također se usprotivila projektu. Prema riječima pokrajinskog ministra poljoprivrede i okoliša Tilla Backhausa, postupak izdavanja dozvola je još u tijeku.

Građevinski radovi trenutno nisu dopušteni jer je u tijeku sezona mrijesta haringe, javlja agencija dpa.

Predsjednica pokrajinske vlade Manuela Schwesig više je puta izrazila protivljenje terminalima u blizini Rügena i pozvala Saveznu vladu da pronađe alternativu, prenosi Energetika.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.